Winston Churcilli nägu jõuab Briti paberrahale

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise Panga avaldatud kavand
uue 5-naelase rahatähe tagaküljest.
Inglise Panga avaldatud kavand uue 5-naelase rahatähe tagaküljest. Foto: AP / Scanpix

Uuel Briti 5-naelasel rahatähel saab olema endine peaminister sir Winston Churchill, teatas Inglise Pank.


Rahatähe tagaküljel hakkab olema sõjaaegse juhi nägu ja kuulus tsitaat «Mul pole pakkuda midagi peale, vere, vaeva, higi ja pisarate», kirjutab BBC.

See on teine kord, kui Churchilli võib näha rahatähel. 1965. aastal vermiti ta viiešillingilisele mündile. Sealjuures oli ta esimene Suurbritannia mündil kujutatud mittekuninglikku päritolu isik.

Lõpliku otsuse Churchilli kasuks langetas peagi ametist lahkuv Inglise Panga juht sir Mervyn King, kes arvas, et tuleviks hakataksegi ehk 5-naelast winstoniks kutsuma.

«Tundub täesti kohane panna sir Winston meie ilmselt kõige populaarsemale rahatähele.»

«Meie rahatähed tunnustavad suurte brittide elu ja tööd. Sir Winston Churchill oli tõeliselt suur juht, kõnepidaja ja kirjamees. Eelkõige aga on ta jätkuvalt kogu vaba maailma jaoks kangelane. Tema energia, julgus, kõneosavus, mõistus ja teenistus on meile kõigile inspiratsiooniks.»

1941. aastal tehtud portree Churchillist jõuab rahatähtedele ilmselt 2016. aastal. Ta võtab üle seni 5-naelasel olnud ühiskonna reformaatori Elizabeth Fry koha ning seejärel pole Suurbritannia rahatähtedel enam ühtegi naissoost suurkuju.

Inglise Pank on 1970. aastast saadik kujutanud rahaühikutel Suurbritannia suurkujusid.

Rahvas võib Inglise Pangale esitada soovitusi isikute kohta, keda nad tahaks rahaühikutel näha, ent pank kaalub vaid neid isikuid, kes on hakkama saanud märkimisväärsete saavutustega oma elualal.

Varasemate soovituste seas on olnud muuhulgas printsess Diana, The Beatles ja poeet William Blake.

Viimatiste avalikustatud rahva soovituste nimekirjas leedi Margaret Thatcherit pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles