Benediktsson kuulutas Iseseisvuspartei Islandi valimiste võitjaks

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progressiivse Partei esimees Sigmundur David Gunnlaugsson (vasakul) ja Iseseisvuspartei liider Bjarni Benediktsson.
Progressiivse Partei esimees Sigmundur David Gunnlaugsson (vasakul) ja Iseseisvuspartei liider Bjarni Benediktsson. Foto: SCANPIX

Islandi paremtsentristliku Iseseisvuspartei liider Bjarni Benediktsson kuulutas ennast täna parlamendivalimiste võitjaks, kui loetud oli 45 protsenti häältest.

«Iseseisvusparteid kutsutakse taas rahvast teenima,» lausus Benediktsson (43) toetajatele, avaldades valmisolekut pidada kõnelusi valitsuskoalitsiooni moodustamiseks. «Praegune olukord januneb muutuste järele,» lisas ta.

Kui loetud oli 45 protsenti häältest, projitseeris avalik-õiguslik ringhääling RUV Iseseisvuspartei valimistulemuseks Altingis ehk Islandi parlamendis 21 kohta senise 16 asemel. Progressiivsele Parteile prognoosis RUV 18 kohta praeguse üheksa asemel.

Valitseva Sotsiaaldemokraatliku Allianssi esindatus parlamendis väheneb projitseeritud valimistulemuste kohaselt 19-lt 10-le.

Piraadiparteile ennustati algselt nelja parlamendikohta, kuid hetkel pole selge, kas nad Altingisse pääsevad.

Iseseisvuspartei ja Progressiivne Partei on varem koos valitsenud ning nad juhtisid saareriiki ka 2008. aastal, kui riigi pangandussüsteem kokku varises.

Benediktsson on olnud Altingi liige alates 2003. aastast, Iseseisvusparteid on ta juhtinud neli aastat.

Progressipartei esimees Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teatas pühapäeval toetajatele, et erakond saab taas võimule. «Muudame elu Islandil lähikuudel ja -aastatel kiiresti paremaks,» lubas ta.

Saadikud valitakse 63-kohalisse parlamenti proportsionaalse valimissüsteemi alusel.

Praegune sotsiaaldemokraadist peaminister Jóhanna Sigurðardóttir on teatanud erruminekust. Ta jätab maha riigi, mis on paremas seisus kui neli aastat tagasi, kuid mis heitleb endiselt karmide kokkuhoiumeetmete tagajärgede ja võlakoormaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles