Euroopa Inimõiguste Kohus toetas Tõmošenkot

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko
Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Euroopa Inimõiguste Kohus teatas täna, et Ukraina võimud rikkusid enne kohut ekspeaminister Julia Tõmošenko üle tema õigusi.

Strasbourgis asuva kohtu kohtunikud langetasid ühehäälselt otsuse, mille kohaselt oli Tõmošenko eelvangistus Ukraina võimude omavoliline, poliitiliselt motiveeritud ja ebaseaduslik otsus, vahendas uudisteagentuur AFP.

Samuti viitas kohus, et Tõmošenko kaitsjatel polnud võimalust edasi kaevata ekspeaministrile 2011. oktoobris määratud seitsmeaastast vanglakaristust ametivolituste väidetava ületamise eest 2009. aastal Venemaaga gaasilepingute sõlmimisel.

Küll aga ei rahuldanud kohus Tõmošenko kaebust, mille kohaselt ei saanud ta vangistuses korraliku arstiabi. Samuti ei leidnud kohus kinnitust väitele, nagu oleks Tõmošenkot mullu aprillis vanglast haiglasse toimetades pekstud.

Kohtuotsus ei puudutanud Tõmošenkole määratud karistust. Selle üle arutab kohus hiljem eraldi. Otsus pole ka lõplik, kuna pooltel on õigus see kolme kuu jooksul edasi kaevata.

Uudisteagentuuri AP teatel lahkus Ukraina delegatsiooni liige otsust kuuldes kohtusaalist. Tõmošenko tütar Jevgenia Tõmošenko nimetas tänast otsust aga esimeseks võiduks tema ema vabastamise nimel.

«See on esimene samm tema täieliku poliitilise rehabiliteerimise ja tema kohese vabastamise suunas,» ütles Jevgenia Tõmošenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles