Willem-Alexander krooniti Hollandi kuningaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Beatrix oma poja Willem-Alexanderi ja tema abikaasa Maximaga.
Kuninganna Beatrix oma poja Willem-Alexanderi ja tema abikaasa Maximaga. Foto: SCANPIX

Hollandi kroonprintsist Willem-Alexanderist sai täna Euroopa noorim monarh, kui tema ema kuninganna Beatrix loobus troonist ja riik uut kuningat uhke tseremooniaga tervitas.

Neljakümne kuue aastasest Willem-Alexanderist sai esimene Hollandi kuningas alates 1890. aastast ning ta on esimene suhteliselt noorte Euroopa monarhide seas.

Hollandi troonil 33 aastat olnud 75-aastane Beatrix lõpetas oma valitsusaja palees troonist loobumise akti allkirjastamisega.

Amsterdami oodatakse vähemalt 800 000 külalist. Tänavaile on saadetud üle 10 000 politseiniku ning pommikoerad viisid läbi viimaseid kontrolle Dami väljakul, kuhu oodatakse 25 000 inimest.

Politsei sõnul on alates eilsest vahistatud 70 inimest, kellest 15 osalesid kakluses kirbuturule müügileti püstitamise üle. Hollandlased müüvad tavaliselt oma üleliigseid asju 30. aprillil, mida tuntakse ka kuninganna päevana. Võimud sulgesid tseremoonia eel kolmeks päevaks tsiviillendudele Amsterdami õhuruumi.

Beatrix jättis eile õhtul telepöördumises rahvaga hüvasti. Ta kinnitas, et Willem-Alexander on eesseisvateks ülesanneteks valmis ning seisab kõrgemal parteihuvidest. Monarhia on Hollandis populaarne, kuid osa ühiskonnast on nurisenud kuningapere kulude üle ning vabariiklased tahavad kahandada kuninga 825 000 euro suurust aastapalka.

Kui Beatrix on tuntud piduliku õukonna poolest, on Willem-Alexander seevastu lubanud, et temast ei saa «protokollifetišisti».

Kuningas andis kroonimise asemel ametivande 15. sajandist pärinevas kirikus Nieuwe Kerk ning osales siis parlamendi ühisistungil.

Pidustustel osalevad teiste Euroopa kuningakodade esindajad nagu Walesi prints Charles, Hispaania prints Felipe, Jaapani prints Naruhito ja tema naine, kroonprintsess Masako.

Prints Charles osales ka kuninganna Beatrixi kroonimisel 1980. aastal.

Tulevast kuningannat, 41-aastast Argentinast pärit printsess Maximat peetakse mehe populaarsuse põhjuseks. Tormilise nooruse tõttu pälvis tulevane kuningas hüüdnime «Prints Pils».

Alati naeratav Maxima õppis ära hollandi keele ja on osalenud heategevuslikel ujumisvõistlustel Amsterdami kanalites, mis meeldib hollandlastele, kes ootavad, et nende monarhid oleksid ühtaegu tavalised ja kuninglikud.

Willem-Alexander on öelnud, et «inimesed võivad minu poole pöörduda nii, nagu nad soovivad, sest siis saavad nad end mugavalt tunda».

Ta toonitas, et soovib olla «kuningas, kes ühendab ühiskonda» ning esindab 21. sajandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles