The Times: libakoolid lasevad riiki võimalikke terroriste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politseinikud Manchesteris aprillikuise terrorirünnakute planeerimises kahtlustatute vastase haarangu ajal.
Briti politseinikud Manchesteris aprillikuise terrorirünnakute planeerimises kahtlustatute vastase haarangu ajal. Foto: Reuters / Scanpix

Tuhanded noored pakistanlased kasutavad ära auku Briti sisserändeseadustes ning astuvad sisse libakõrgkoolidesse, mis tagab neile elamisloa Suurbritannias, kirjutas ajaleht The Times


Miljoneid teenivate libakoolide tekitatud nö tagaukse kaudu saavad Briti saartele sajad mehed, kes on pärit regioonist, kus on nii al-Qaeda kui Pakistani Talibani tugipunktid.

Ka aprillis Manchesteris ja Liverpoolis arreteeritud terrorismis kahtlustatud olid ühe sellise kolledži nimekirjas. Koolil on kolm väikest klassi ja kolm õppejõudu 1797 õpilase jaoks.

Üks teine kool väitis, et neil on 150 õpilast, kui võttis tegelikult vastu 1178 ja pakkus kohti veel 1575 välismaalasele, kellest 906 olid Pakistanist. Koolid võtavad oma nimekirja lisamise ja libadiplomite eest märkimisväärset tasu. 

Times on paljastanud tihedad sidemed 11 kolledži vahel Londonis, Manchesteris ja Bradfordis, mis kõik on asutatud viimase viie aasta jooksul ja mida kontrollivad kolm noort Pakistani ärimeest.

Kõik kolm tulid riiki tudengiviisaga, üks neist põgenes pärast pettusega miljonite teenimist tagasi Pakistani.

Libakoolid on mitmekordselt kergitanud Pakistanist pärit tudengite hulka Briti saartel. Aastatel 2002-2007 kasvas Pakistani kodanike arv, kes Suurbritannias tudengitena õppimiseks või riiki jäämiseks loa said 7975-lt 26 935-ni.

Pakistanist on pärit ka kaks kolmandikku Suurbritannias arreteeritud terroris kahtlustatavatest..

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles