Vene opositsionäär: Vene eliit on leppinud Balti riikide iseseisvusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene opositsionäär Leonid Gozman.
Vene opositsionäär Leonid Gozman. Foto: SCANPIX

Venemaa võib mitte armastada Balti riike ja olla ebamugav naaber, kuid ei kujuta nende jaoks ohtu, kuna on leppinud nende iseseisvusega, ütles Vene opositsionäär Leonid Gozman täna Vilniuses.

Tema sõnul on Venemaa ekspansionistlikud meeleolud praegu suunatud Ukraina, Valgevene ja Armeenia suunas.

«Ma tahaksin lõpetada hea uudisega, kuna me viibime ikkagi Leedus ja kuna meil on raske minevik. Me oleme teid ühe korra juba «vabastanud». Kas on oodata selle kangelasliku retke kordumist? Ma olen veendunud, et mitte. Ma olen veendunud, et naabrina me võib-olla ei ole eriti mugav, kuid me ei ole ohtlikud,» ütles Gozman Vilniuse ülikooli korraldatud konverentsil.

Venemaa Paremjõudude Liidu üks liidritest Leonid Gozman märkis, et Vene ühiskond ei ole impeeriumi ambitsioonide eest valmis tegelikku hinda maksma. «Meil tahetakse, et see taastuks iseenesest, võluväel, tasuta. Nii aga asjad ei käi,» lausus Gozman.

«Ukraina, Valgevene ja Armeenia iseseisvust ei tunnustata psühholoogiliselt. Seda [nende iseseisvust] tunnustatakse de jure, kuid Vene eliidi teadvuses seda ei tunnustata. Nad ei suuda nõustuda sellega, et Ukraina on välismaa või seda enam Valgevene. Kuid Balti riikide iseseisvus on tunnustatud ja vastu võetud. Neisse võidakse halvasti suhtuda, Leedu ei kõlba [nende arvates] kuhugi, Läti ja Eesti on aga üldse «fašistlikud riigid». Sellest hoolimata, et te olete vististi halvad, siis nende silmis olete te lõplikult iseseisvad," ütles Gozman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles