Ebaõnnestunud terrorirünnak ehmatas New Yorgi linna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides võttis politsei eile kinni neli islamiusku meest, kes tahtsid ambitsioonika terroriakti käigus õhku lasta sünagooge ja rünnata lennubaasi.



Kohaliku aja järgi kolmapäeva õhtul kell üheksa asetasid mehed New Yorgis Bronxi linnajaos asuvas juudi kogukonna keskuses kahte autosse kolm lõhkekeha, mis oleksid plahvatades tekitanud kaose.



Kurikaelad aga ei teadnud, et pommid neile müünud mees töötas koos Föderaalse Juurdlusbürooga (FBI) ning lõhkeaine neis ei pidanudki kunagi plahvatama.



Mõni aeg pärast pommide asetamist ja enne nende plahvatamist jõudsid kohale politseinikud, kes murdsid sisse kahtlusaluste musta autosse ja arreteerisid nad süüdistusega vandenõus kasutada USA territooriumil massihävitusrelvi ja õhutõrjerelvi, kirjeldas New York Times.



Pärast pommide asetamist juudi keskusse plaanisid nad nimelt tulistada Stinger-tüüpi rakettidega ka lennukeid Stewarti rahvusvahelisel lennuväljal asuvas sõjaväebaasis.


Neli arreteeritut olid James Cromitie, David Williams, Onta Williams ja Laguerre Payen, kõik moslemid. Kolmel neist on USA kodakondsus ja ühel Haiti oma. Grupi juht oli väidetavalt 53-aastane James Cromitie, kellega kokku puutudes saigi FBI terroriplaanist aimu.



Cromitie, kelle vanemad elasid enne tema sündi Afganistanis, oli tulivihane USA sõja pärast Afganistanis ja rääkis FBI informaatorile, et ta tahaks Ühendriike kuidagi rünnata. Parim sihtmärk – Maailmakaubanduskeskus – oli tema sõnul juba kahjuks ära kasutatud. 



Eileöine arreteerimine oli väga põhjaliku operatsiooni viimane vaatus. Esimene kontakt terroriteo plaanijatega oli FBI informaatoril 2008. aasta juunis Newburghi linna mošees.


Novembrikuisel kohtumisel rääkis jõugu juht informaatoriga juba võimalikest sihtmärkidest New Yorgis. Tegelikuks planeerimiseks läks aprillis, kui Cromitie kinnitas, et New Yorgi Bronxi linnajaos asuvad sünagoogid ja juudi kogukonna keskus on «kukepea».



24. aprillil sõitsid kaks kahtlusalust ja informaator üle vaatama lennuväebaasi, et leida sobiv paik, kust lennukite pihta rakette tulistada. 6. mail müüs informaator neile lõpuks ka libapommid ja -raketid.



Politsei ja FBI kinnitasid eile, et operatsioon oli kogu aeg nende kontrolli all. «See intsident näitab siiski, et peame alati olema terrorismi suhtes valvsad,» teatas oma sõnavõtus New Yorgi linnapea Michael Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles