USA loodab endiselt Lähis-Ida tuumavabaks muutmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšiili tuumarelvade vastased protestijad.
Tšiili tuumarelvade vastased protestijad. Foto: SCANPIX

USA loodab peatsele läbirääkimiste algusele Lähis-Idas tuumarelvavaba tsooni loomiseks, ütles täna kõrge Ühendriikide ametnik ja kutsus riike selles küsimuses koostööd tegema.

USA abivälisminister rahvusvahelise julgeoleku ja tuumarelvastuse alal Thomas Countryman ütles, et läbirääkimised võivad alata niipea, kui riigid on valmis üksteisega suhtlema ja teiste vajadusi austama.

Ta esines ajakirjanikele Genfis pärast kohtumist, kus valmistutakse 2015. aastal uuesti läbi vaatama tuumarelvade leviku tõkestamise lepet (NNPT).

Lepinguga on ühinenud 190 riiki ning see on tähtsaim tuumarelvi puudutav pakt maailmas. Sellega on liitunud Iraan, kuid mitte Iisrael, Pakistan ja Põhja-Korea.

Lepingut 1995. aastal läbi vaadates otsustati luua tuumarelvavaba Lähis-Ida - USA järeleandmine araabia riikidele, mis nõudsid, et Iisrael liituks leppega ja loovutaks oma tuumaarsenali, mille olemasolu juudiriik ei ole kunagi avalikult tunnistanud. Vastutasuks toetasid araabia riigid leppe alalist pikendamist.

Siiski ei ole 2010. aastal Egiptuse algatatud kõnelused tuumarelvavaba tsooni loomiseks tulemusi toonud. Egiptus väitis esmaspäeval, et osa leppele allakirjutanud riike takistavad selle eesmärgi saavutamist.

Countryman kinnitas, et USA, Suurbritannia, Venemaa ja ÜRO soovivad endiselt tuumavaba Lähis-Ida teket. Konverentsi korraldamine nõuab regiooni riikidelt märkimisväärset pühendumist, ütles abivälisminister ja tõi välja, et Genfi kõneluste ajal oli osa riike salaja kohtunud.

Frustreerunud Egiptus lahkus sel nädalal Genfi kõnelustelt ning ka teised araabia riigid on tüdimust väljendanud. Countryman nimetas Egiptuse otsust kahetsusväärseks, lisades, et see ei muuda tõsiasja, et Lähis-Ida riigid peavad ja on kohustatud omavahel suhtlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles