Pariis tahab edendada suhteid Tokyoga, samas hoida tugevaid suhteid Hiinaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius.
Prantsuse välisminister Laurent Fabius. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa tahab edendada oma suhteid Jaapaniga, säilitades samas tugevad sidemed Hiinaga, seda hoolimata diplomaatilistest pingetest kahe Aasia suurriigi vahel, ütles Prantsuse välisminister Laurent Fabius laupäeval avaldatud intervjuus.

Fabius ütles Jaapani päevalehele Asahi Shimbun, et «Aasial on ning jääb olema tähtis koht» Prantsuse diplomaatias.

Prantsuse välisminister väisab teisipäeval Tokyot, kus ta kohtub oma Jaapani kolleegi Fumio Kishida ja peaminister Shinzo Abega, valmistades ette Prantsuse presidendi François Hollande'i juunisse kavandatud riigivisiiti.

«Me tahaksime arendada [suhteid Jaapaniga] kõikides valdkondades, eriti majanduses,» tsiteeris leht Prantsuse ministri sõnu. Fabius rõhutas samas, et Hiina on «samuti võtmepartner», kellega Prantsusmaa tahab hoida «stabiilseid ja usaldusväärseid suhteid».

Jaapani ja Hiina vahel on teravnenud pinged, neid süvendas ligi 170 Jaapani seadusandja külaskäik vastuolulisse Yasukuni pühamusse Tokyo kesklinnas. Selles pühamus austatakse 2,5 miljonit sõdades langenud jaapanlast, teiste seas 14 sõjakurjategijat.

Hiina ja Jaapani vahel on ka territoriaalvaidlus Ida-Hiina meres asuvate väikesaarte üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles