Mongoolia saab tagasi varastatud dinosauruse

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türannosaurus bataari peaaegu täielik skelett, millel on olemas 75 protsenti luudest.
Türannosaurus bataari peaaegu täielik skelett, millel on olemas 75 protsenti luudest. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheline kohtulahing on lõppenud ning peaaegu täielik Tyrannosaurus bataar'i skelett tagastatakse Mongooliasse, kust see leiti ning USAsse smugeldati.


Tyrannosaurus rex'i sugulane bataar oli peaaegu 2,7 meetrit kõrge ning koonust sabani 7,3 meetrit pikk. Hiigelkiskja elas Gobi kõrbes üle 70 miljoni aasta tagasi, kirjutab CBSnews.

Seaduslikult kuuluvad kõik Mongooliast leitud fossiilid riigile.

Skeleti smugeldas USAsse fossiilidega äritsev paleontoloog Eric Prokopi ning müüs maha ühel New Yorgi oksjonil miljoni dollari eest.

Immigratsiooni- ja tolliameti direktor John Mortoni sõnul toimetati dinosaurus Ühendiikidesse mitme erineva saadetisena, mille saatedokumentides ei mainitud pakkide tegelikku sisu.

Tõenäoliselt kaevati ta Gobi kõrbest üles 10 kuni 15 aastat tagasi ning transporditi USAsse ümbritsevatest kivimitest täielikult eraldamata kujul. Ilmselt pandi skelett kokku alles New Yorgis.

Möödunud aasta oktoobris konfiskeeriti Prokopi Florida kodust üle 180 kilo fossiile, mille seast leiti üheksa dinosauruseskeletti.

Prokopi tunnistas end fossiilidega hangeldamises süüdi ning ootab kohtumõistmist.

CBSi korrespondent John Miller sõnas, et inimesed nagu Prokopi näevad end Indiana Jonesi laadsete seiklejatena, kes rändavad kaugetes maades ning kaevavad välja haruldusi.

Mongoolia valitsuse palgatud advokaat Robert Painter sõnas, et fossiilide jaoks on olemas globaalne must turg, kus liigub igal aastal miljoneid dollareid ning sedalaadi vargusi toimub sageli.

«Me oleme tagastanud kõike alates Saddam Husseini tseremoniaalsest relvast AK-47, mis varastati Iraagi sõja järel. Alles äsja tagastasin ma seinavaiba, mis varastati ühest Hispaania katedraalist. Seega kahjuks on selliseid juhtumeid palju.»

Mortoni sõnul on ostjad peamiselt inimesed, kes soovivad oma kodusid kurioossete antiikesemetega kaunistada. «Uskuge või mitte, aga inimesed ostavad dinosaurusi, et panna neid oma koridoridesse seisma,» sõnas ta. «Millegi sellise ostmiseks peab sul olema enam kui miljon dollarit, see on väga kallis, ent mainekad muuseumid ja oksjonimajad midagi sellist ei müü.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles