Hollande: Prantsusmaa ja Poola panustagu ühiselt Euroopa kaitsesse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pranstusmaa president François Hollande (paremal) koos Poola riigipea Bronislaw Komorowskiga eile Pariisis Elysee palees.
Pranstusmaa president François Hollande (paremal) koos Poola riigipea Bronislaw Komorowskiga eile Pariisis Elysee palees. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande ütles eile kahepäevasele Prantsusmaa-visiidile saabunud Poola riigipeale Bronislaw Komorowskile, et Prantsusmaa ja Poola peaksid ühiselt Euroopa kaitsesse panustama.

Hollande andis lubaduse tihendada kahe riigi vahelist koostööd ning nimetas Poola-Prantsuse suhteid strateegiliseks partnerluseks.

Prantsuse president ütles ühisel pressikonverentsil, et Poolat ja Prantsusmaad seob siiras sõprussuhe. «Meil on ühine ajalugu, meie sõprus on sõjas proovile pandud.»

Hollande'i sõnul viibivad tema ja Komorowski 8. mail Pariisis Triumfikaare juures, et austada vabaduse eest võidelnud Poola sõdureid. «Võitlesime koos Natsi-Saksamaa vastu. Mäletame kõiki Poola territooriumil aset leidnud tragöödiaid. Eelkõige viitan Varssavi getole,» märkis Hollande.

Kõnelusi pidasid ka Prantsuse ja Poola kaitseministrid, kes allkirjastasid ühiste kavatsuste memorandumi, lisas Hollande.

Prantsuse ja Saksa liidrid leppisid märtsis Poola, Ungari, Tšehhi ja Slovakkia valitsusjuhtidega kokku 3000-mehelise ühise Euroopa Liidu (EL) võitlusgrupi loomises, mis peaks olema tegutsemisvalmis 2016. aastal, edastas Poola raadio.

«Weimari Kolmnurk [mille lõid 1991. aastal Prantsusmaa, Poola ja Saksamaa] võib etendada tähtsat rolli selles, et EL jõuaks ühtse nägemuseni kaitsesüsteemi küsimuses,» lausus Komorowski.

Ta tänas Hollande'i kahepoolsete suhete tihendamiseks erinevate formaatide algatamise eest.
«President Hollande'i esimene ametiaasta on Poola-Prantsuse suhete jaoks olnud väga viljakas.»

Poola president lisas, et Varssavi omistab koostööle julgeoleku- ja kaitsevaldkonnas suurt tähtsust, ning avaldas lootust, et Pariis kavatseb aidata moderniseerida riigi relvajõudusid.

«Julgustan Prantsuse ettevõtteid huvi üles näitama ning Poola relvajõudude moderniseerimisel kaasa lööma,» lisas ta.

Täna osaleb Komorowski Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõpu 68. aastapäeva pidustustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles