Kurdi mässulised lahkuvad Türgist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PKK võitlejad.
PKK võitlejad. Foto: SCANPIX

Kurdi mässulised alustasid lahkumist Kagu-Türgist Iraaki, nagu näeb ette sel aastal sõlmitud relvarahu.

Ankara, USA ja ELi poolt terroriorganisatsiooniks peetava Kurdistani Tööpartei (PKK) vangistatud liidri Abdullah Öcalani välja kuulutatud relvarahuga anti sissidele märtsis korraldus relvad maha panna ja lahkuda Trügi territooriumilt Põhja-Iraaki, kus nende rahvuskaaslastel on ulatuslik autonoomia.

Vastutasuks annab Ankara umbes 15 miljonile riigis elavale kurdile tõenäoliselt suuremaid põhiseaduslikke õigusi ja võib ka vabastada tuhandeid PKK liikmeid ja teisi, kes nendega koostöö eest vangis istuvad.

BBC andmetel on Türgis kuni 2000 PKK võitlejat, kelle lahkumine võib võtta kuni neli kuud. PKK esindaja Bekhtiyar Dogani sõnul lahkub täna 200-500 võitlejat.

Uudisteagentuuri AFP andmetel on PKK aga kaevanud selle üle, et Türgi on suurendanud piiril vägede arvu ning viib piirkonnas väidetavalt läbi ka luurelende.  

1999. aastal kui toimus sarnane taandumine, ründasid Türgi sõjaväelased mässulisi, tappes hinnanguliselt pooltuhat võitlejat. Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan on palunud armeel korduvalt taanduvaid mässulisi mitte rünnata.

PKK konflikt Ankaraga on üks maailma veriseimaid sissisõdasid, mis on kestnud 29 aastat ja nõudnud umbes 40 000 inimese elu. Kui algul oli nende nõudmiseks iseseisev Kurdi riik Türgi kaguosas, räägivad nad viimasel ajal üksnes poliitilisest autonoomiast ja suurematest kultuurilistest õigustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles