Kõige kauem elavad mehed pisikeses San Marinos

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Marino kaardiväelased.
San Marino kaardiväelased. Foto: Wikipedia.org

Tahad kaua elada? Kui uskuda viimast Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) avaldatud statistikat, siis on selleks parimad šansid, kui sündida Jaapanis või imepisikeses San Marinos.




San Marinos sündinud mehed elavad tõenäoliselt 81-aastaseks ehk maailmas üldse kõige kauem, selgub WHO andmetest kogu maailma riikide tervishoiu olukorra kohta.
Nemadki aga ei tähista ilmselt nii palju sünnipäevi kui keskmine  Jaapanis sündinud tüdruk, kelle oodatav eluiga on 86 aastat.

Kahe sugupoole keskmiseks teeb see Jaapanis 83 eluaastat, San Marino jääb alla vaid aasta võrra.

Jaapani kõrgel elueal on muidugi ka teine pool – nimelt kahaneb seal järjest laste hulk, keda on praegu kogu 128 miljonist inimesest vaid 13 protsenti, samal ajal kui üle 65-aastaste osa rahvastikust aina kasvab ja paneb majanduse suure koorma alla, kirjutas Los Angeles Times.

Kui kogu WHO tabeleid, kus viimased andmed on aastast 2007, võrrelda organisatsiooni andmetega 1990. aastal, selgub, et suures osas Euroopast (ka Eestis), ka USAs, on inimeste keskmine oodatav eluiga tõusnud. Ometi on see nii mõneski piirkonnas ka järsult alanenud.

Näiteks Venemaal on meeste eluiga Nõukogude aja lõpust saadik langenud nelja aasta võrra, 60ni, naistel aasta võrra, 73ni. Väike langus on aset leidnud ka Ukrainas.
Üks Venemaa suurimaid probleeme on ekspertide arvates tööealiste meeste surmade suur hulk. Venemaa rahvatervise eksperdi, Londonis töötava Martin McKee sõnul on keskmisel 18-aastasel Venemaal 50-protsendiline tõenäosus saada pensioniealiseks, keskmisel lääneriigi kodanikul aga 90-protsendiline, vahendas CNN.

Veel kurvemat poolt kajastavad WHO tabelis konfliktidest ja haigustest räsitud piirkonnad.

Punaseks laternaks on Aafrika Sierra Leone, kus keskmine mees ei või praegu oodata pikemat eluiga kui 39 aastat.

Aastakümneid sõdades kannatanud Afganistanis elavad mehed keskmiselt 41-aastaseks ja naised 42-aastaseks.

Näiteks Lesothos on oodatav eluiga võrreldes 1990. aastaga suuresti HIV-epideemia tõttu kukkunud lausa 16 aastat nii naistel kui meestel (nüüd vastavalt 43 ja 47).

Sarnane on olukord Botswanas, Kongos, Kenyas, Lõuna-Aafrikas, Zambias ja mujal. Majandusagoonias vaevlevas Zimbabwes kukkus naiste eluiga viimasel paa-rikümnel aastal 19 aastat ja meestel 12.

Oodatav eluiga


Kõrgeima oodatava elueaga riigid


•    Jaapan 83


•    Austraalia 82


•    Island 82


•    Itaalia 82


•    San Marino 82


...


•    Eesti 73 (1990. aastal 70),


    naised 79, mehed 67



Madalaim oodatav eluiga


•    Sierra Leone 41


•    Afganistan 42


•    Zimbabwe 45


•    Lesotho 45


•    Zambia 46


2007. aasta andmed


Allikas: WHO

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles