Saksamaa müüb Indoneesiale 164 tanki

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leopard-2-tüüpi tankid.
Leopard-2-tüüpi tankid. Foto: Wikipedia.org

Saksamaa on nõus müüma Indoneesiale 164 tanki, ehkki Hollandi parlament lükkas varem inimõigusrikkumistele viidates indoneeslaste taotluse tagasi, ilmneb opositsiooniliikme infopäringust.

Kantsler Angela Merkeli valitsus andis Düsseldorfi relvatootjale Rheinmetall AG vaba voli Indoneesiale tanke müüa. Partii sisaldab 104 lahingtanki Leopard 2 ja 50 vanemat Marder 1A2.

Tehing Kagu-Aasia suurima majandusmaaga sisaldab veel 10 muud liiki tanki ja sõjamasinat. Tehingu hinda ei ole avaldatud.

Relvaekspordiloa annab riiklik julgeolekunõukogu kinnisel istungil.

Järelepärimise tegi rohaliste parlamendiliige Katha Keil, kes avaldas relvamüüki puudutava info oma kodulehel. Tema parteile teeb muret, et sageli inimõigusrikkumistest süüdistatavad Indoneesia võimud võivad kasutada relvi meeleavaldajate ja rahvusvähemuste vstu.

Maailma suurim moslemiriik Indoneesia esines tankiostusooviga 2012. aastal Merkeli visiidi ajal ja lubas, et ei kasuta relvi oma rahva vastu.

Indoneesia endise koloniaalvõimu Hollandi opositsioonipartei tõkestas tankimüügitehingu parlamendis, viidates ohule, et Jakarta võib kasutada relvi kristlaste ja teiste vähemuste vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles