Marurahvuslased protestisid Serbia-Kosovo leppe vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marurahvuslased protestisid Serbia-Kosovo leppe vastu.
Marurahvuslased protestisid Serbia-Kosovo leppe vastu. Foto: SCANPIX

Enam kui 3000 inimest protestis reedel Euroopa Liidu vahendatud lepingu vastu, mis näeb ette Serbia ja Kosovo suhete normaliseerimist ning mida Serbia marurahvuslased peavad endise provintsi iseseisvuse tunnustamiseks.

Protesti korraldas Põhja-Kosovo serblaste poliitiline juht, kes on koos marurahvuslastega olnud ägedalt lepingu jõustamise vastu.

Eelmisel kuul Brüsselis saavutatud kokkulepe annab autonoomia umbes 40 000-le Kosovos elavale serblasele, kes keelduvad Kosovo võimu tunnistamast.

Põhja-Kosovo serblaste juht Slavisa Ristić ütles, et protest tähendab jätkuvat võitlust Serbia koosseisu jäämise ja Kosovo äraandmise takistamise nimel.

Meelavaldajad karjusid «Kosovo on Serbia süda!» ja «Riigireetmine!».

Meeleavaldusel osalesid marurahvusliku Serbia Demokraatliku Partei kõrged juhid, kaasa arvatud endine peaminister Vojislav Koštunica, ning mitmed ametiisikud Serbia õigeusu kirikust, mis on samuti kokkuleppele vastu.

Albaania enamusega Kosovo kuulutas end 2008. aastal iseseisvaks ja seda on tunnustanud nüüdseks ligi 100 riiki, kaasa arvatud USA ja suur osa EL-i liikmesriike. Serbia ei ole Kosovo lahkulöömist seni tunnustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles