Hulk Briti saadikuid võib kohast ilma jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti politseinikud seisavad Londonis parlamendihoone ees
Briti politseinikud seisavad Londonis parlamendihoone ees Foto: AFP / Scanpix

Et kuluhüvitiste skandaali pärast sealsetele poliitikutele kätte maksta, jätavad Suurbritannia valijad tuleva aasta üldvalimistel oma kohast ilma vähemalt poole parlamendi alamkoja praeguse koosseisu 646 liikmest, ennustas eile Briti ajaleht The Sunday Times.




325 rahvasaadiku võimalik lahkumine parlamendist leiab tõenäoliselt aset kolmel viisil: neid sunnitakse tagasi astuma, nad loobuvad kohast ise või võtavad valimistel vastu kaotuse. See tähendaks suurimat muutust Briti parlamendi koosseisus alates 1945. aastast.



Kui Sunday Timesi ja Plymouthi ülikooli uurimuse kohaselt sunnitakse skandaali tõttu oma kohast loobuma kuni 30 saadikut, siis nn parteikupjad eeldavad, et rohkem kui 200 saadikut loobub parlamenti tagasi kandideerimast, kuna nad ei suuda taluda rahva jätkuvat pahameelt. Valimistel oodatakse ligi 90 praeguse parlamendiliikme kaotust.



Plymouthi ülikooli professor Colin Rallings ütles, et kui konservatiivid võidavad valimised 80-kohalise ülekaaluga, nagu küsitlused praegu ennustavad, on tõenäoline, et pooled parlamendiliikmed alamkoja järgmises koosseisus on uued.



«See oleks pärast 1945. aastat pretsedenditu,» nentis Rallings.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles