Kerry: USA loodab, et Tõmošenko tagakiusamine lõppeb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina politseinikud seisavad Kiievis Julia Tõmošenkot kujutava plakati ees «Ta pole murdunud. Aga sina?».
Ukraina politseinikud seisavad Kiievis Julia Tõmošenkot kujutava plakati ees «Ta pole murdunud. Aga sina?». Foto: SCANPIX

USA loodab, et Ukraina endise peaministri Julia Tõmošenko tagakiusamine lõppeb ja Ukraina võimud teevad tõsiseid pingutusi Euroopa Liidu assotsiatsioonileppe sõlmimiseks, ütles Ühendriikide välisminister John Kerry eile Washingtonis Ukraina kolleegiga kohtudes.

Kerry manitses Ukraina välisministri Leonid Kožaraga kõneldes Kiievit EL-iga lõimumist takistavaid probleeme lahendama ja avaldas lootust, et «mõningate inimeste, eriti endise peaministri Tõmošenko tagakiusamine lõppeb», vahendas USA välisministeeriumi koduleht.

«Aga kõigest hoolimata on meil tugevad ja kasvavad suhted ning me hindame Ukraina tööd OECE eesistujana,» lisas Kerry.

Ukraina loodab assotsiatsioonilepet Euroopa Liiduga veel sel aastal, seda hoolimata EL-i kriitikast ametivolituste ületamise eest vangi mõistetud Tõmošenko juhtumi kohta. Brüssel süüdistab Kiievit president Viktor Janukovõtši poliitiliste vastaste tagakiusamises ja meelevaldses kohtumõistmises.

Strasbourgis asuva Euroopa kõrgeima inimõigusinstantsi ECHRi kohtunikud otsustasid aprilli lõpus, et Ukraina võimud on Tõmošenkot vangistades tegutsenud seadusevastaselt.

«Kohtu hinnangul on Julia Tõmošenko vangis hoidmine kogu selle vältel olnud omavoliline, poliitiliselt motiveeritud ning ebaseaduslik,» öeldi otsuses, mille kõlades Ukraina valitsuse esindaja saalist lahkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles