NASA ja ISS: USA astronaudid peatasid vähemalt ajutiselt lekke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS) väljunud USA astronaudid Tom Marshburn ja Chris Cassidy veetsid ilmaruumis viis ja pool tundi, et peatada ammoniaagi lekkimine jaama elektrisüsteemi jahutusseadmest, astronautidel õnnestus vähemalt ajutiselt leke peatada, teatasid ISS ja NASA.

Marshburn ja Cassidy lõpetasid töö Eesti aja järgi 20.14 laupäeva õhtul ning naasid kosmosejaama. Spetsialistide hinnangute kohaselt kulub mitu kuud, et teha kindlaks, kas astronautidel õnnestus probleem alaliselt lahendada või mitte.

Manöövri käigus paigaldasid Marshburn ja Cassidy uue pumba ja vahetasid välja voolukontrolli seadeldise, mida peetakse rikke põhjustajaks. Rike mõjutas üksnes ISS-i Ühendriikide osa.

Pumba paigaldamisest möödus tund, mille käigus vaatlesid missiooni juhid ning astronaudid hoolikalt selle toimimist, mille järel säutsus ISS-i juht Chris Hadfield suhtlusvõrgustikus Twitter: «Leke on peatatud. Toome Chrisi ja Tomi sisse tagasi.»

«Pumba tööd jälgitakse hoolikalt, esialgsed märgid on lootustandvad, oleme teinud ära suure töö ammoniaagilekke probleemi lahendamisel,» lausus ISS-i missiooni juhtimiskeskuse kommentaator NASA televisioonile.

ISS-i lennujuht Joel Montalbano ütles hiljem meediale, et astronaudid tegid fantastilist tööd. «Oleme õnnelikud, me ei täheldanud astronautide tegevuse järel lekkest enam mingeid märke, kuid läheb nädalaid, saamaks selgust, kas leke on lõplikult peatatud,» lisas ta.

Ammoniaaki kasutatakse jaama voolusüsteemi jahutamiseks.

Leke avastati neljapäeval ja remonditööd kavandati juba nädalavahetuseks.
Avakosmosesse väljumist harilikult nii lühikese ettekavandamisega ei tehta, aga NASA tahtis peatada lekke enne, kui kogu ammoniaak on välja pääsenud.

Peale selle sooviti ära kasutada korduvalt avakosmoses käinud kogenud astronauti Marshburni, kes peaks koos kahe kaaslasega alustama esmaspäeval tagasiteed Maale.

Viga on ühes kaheksast päikesepaneelist, mis jaama elektriga varustavad.

NASA kinnitusel ei ole ISS-i kuueliikmelisel meeskonnal elektrinappust karta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles