Põhja-Korea tulistas välja kokku kolm raketti

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea vastu protesteerivad meeleavaldajad põletamas Sŏulis suletud kommunistliku riigi lippe.
Põhja-Korea vastu protesteerivad meeleavaldajad põletamas Sŏulis suletud kommunistliku riigi lippe. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea näib olevat katsetanud täna ka kolme lühimaaraketti, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap samal ajal, kui muu maailm reageeris veel äsjasele maa-alusele tuumakatsetusele suletud kommunistlikus riigis.


Diplomaatilistele allikatele viidates väitis agentuur esmalt, et üks maa-õhk tüüpi rakett, mille tegevusraadius on 130 kilomeetrit, tulistati välja Musudan-ri polügoonilt Hwadae maakonnas. Seejärel teatas sama agentuur veel kahe raketi väljatulistamisest, vahendas AFP.

Lõuna-Korea sõjaväest kinnitati hiljem samuti, et Põhja-Korea on katsetanud kokku kolme lühimaaraketti. Peastaabi pressiesindaja teatel tulistati esimene lühimaarakett välja Musudanis kohaliku aja järgi keskpäeval (Eestis kell kuus hommikul) ning veel kaks Wonsanist viis tundi hiljem. Täpsemaid detaile ta ei avaldanud.

Põhja-Korea kirdeosa rannikul asuv Musudan-ri on riigi peamine raketipolügoon. Samas paigast tulistati aprilli alguses välja ka kaugmaarakett Taepodong-2, millega Pyongyangi ametliku teate kohaselt saadeti orbiidile satelliit.  Põhja-Korea kaguosa rannikul asuva Wonsani linna juures on teine raketibaas.

Eelmisel nädalal teatas Jaapani rannavalve, et Pyongyang hoiatas laevu, mitte sisenema vetesse 130 kilomeetri raadiuses Kimchaeki linnast Põhja-Korea kirderannikul. Sŏuli ametnikud märkisid siis, et see viitab peatsele raketikatsetusele.

Põhja-Korea teatas täna, et katsetas teist korda riigi ajaloos edukalt tuumalõhkeseadeldist, mis oli kahe aasta tagusest märksa võimsam, maa-aluse plahvatuse tugevus küündis Vene ekspertide hinnangul 10 kuni 20 kilotonnini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles