Soome eitab probleeme pantvangikriisi koostöös Austriaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome abielupaar Leila ja Atte Kaleva ja austerlane Dominik Neubauer (paremal) läinud nädalal Omaani pealinnas Masqaţis.
Soome abielupaar Leila ja Atte Kaleva ja austerlane Dominik Neubauer (paremal) läinud nädalal Omaani pealinnas Masqaţis. Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja ja Soome kaitseministeerium eitavad Austria ajalehe Kurier väiteid, nagu oleks Soome ja Austria koostöös Jeemeni pantvangikriisi lahendamisel esinenud probleeme, edastas Soome rahvusringhääling Yle eile.

Tuomioja kinnitas oma blogis, et tema suhtluses oma Austria kolleegiga ei ilmnenud ainsatki probleemi, millest Kurier kirjutas.

«Pantvangide vabastamise eest oleme tänulikud koostööle Austria, Omaani, Jeemeni ja paljude teiste rahvusvaheliste osapooltega, samuti neile, kes töötasid selle nimel Soome välisministeeriumis ja politseis. Üheski etapis ei esinenud koostöös mingeid konflikte. Ühelgi Austria skandaalilehe anonüümsetele allikatele tugineval väitel polnud meie tihedas koostöös välisminister Michael Spindleggeriga mingitki alust,» kirjutas Tuomioja.

Detsembris soome abielupaari ja austria tudengi röövimisega alanud pantvangikriisi pidevalt kajastanud Kurieri väitel kahjustasid Soome ametiisikute sammud operatsiooni pantvangide vabastamiseks ning see viis Viini otsuseni viia operatsioon läbi üksinda.

Ajalehe Kurier väitel kahjustasid Soome ametiisikute sammud operatsiooni pantvangide vabastamiseks ning see viis Viini otsuseni viia operatsioon läbi üksinda.

Tuomioja lisas oma blogis, et Soome välisministeerium ei kavatse juhtumit kommenteerida. «Tuleb meeles pidada, et Jeemenis on endiselt välismaalasi pantvangis ja me ei saa neid info avalikustamisega ohtu seada,» ütles välisminister.

Lunaraha maksmise kohta märkis Tuomioja, et raha või mingi teistlaadi hüvitise maksmine pantvangide vabastamiseks on võimalik, kuid Soome riigil puudub selle kohta info.

Kurieri väited lükkas tagasi ka Soome kaitseministeerium, eitades pantvangikriisi ajal probleeme rahvusvahelises koostöös. Ministeeriumi avalike suhete juht Jyrki Iivonen kinnitas, et koostöö oli edukas nii Austria kui ka Jeemeni ametnikega.

Austerlane Dominik Neubauer ning soomlased Atte ja Leila Kaleva rööviti möödunud aasta detsembris Jeemeni pealinnas Sanaas. Nad lasti vabaks kolmapäeval.

Nii Austria kui Soome võimud eitavad pantvangide eest lunaraha maksmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles