Assange'i arvatav rootslannast ohver võttis blogis sõna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange selle aasta jaanuaris.
Julian Assange selle aasta jaanuaris. Foto: SCANPIX

Üks kahest rootslannast, kes süüdistavad WikiLeaksi asutajat Julian Assange'i seksuaalkuritegudes, võttis läbielatu teemal esmakordselt sõna.

Naine, kelle nime ei ole avalikustatud, kirjutas blogis, et ta langes kolm aastat tagasi rünnaku ohvriks.

Tema ründaja sõbrad ja teised, kellel olid varjatud motiivid, otsustasid kiiresti, et seal on midagi kahtlast. Et ma valetan. Et süüdlane oli süütu, kirjutas ta. «Üks kummaline lugu teise järel toodi avaliku arvamuse hiiglasliku kohtu ette, kus olid anonüümsed kohtunikud ja pööraseid oletusi tegevad tunnistajad,» lisas ta.

Poliitiliselt aktiivne naine ütles, et teda on ähvardatud ja ta on sunnitud end varjama, kuid aja jooksul on hakatud teda ka toetama.

«Võib-olla oleks keegi teinud teoks ühe kõigist nendest ähvardustest, mis mulle tehti. Võib-olla oleksin pidanud nime muutma ja ära kolima ning mind oleks tõenäoliselt peetud inimeseks, kelle tõttu kaotatakse valimisi ja kliente, mis oleks teinud mulle võimatuks nii [poliitikaga] tegelemise ja töötamise, kui välja arvata need mõned kuud, mil ma pidin põranda all olema,» kirjutas naine.

Blogi sissekanne avaldati aprilli keskel, kuid Rootsi meedia teatas sellest allestäna. Seal ei mainita Assange'i nimeliselt, kuid selle ajastus vastab Assange'ile esitatud süüdistusele seksuaalkuritegudes.

Kaks naist süüdistasid Assange'i vägistamises ja seksuaalses kallaletungis 2010. aastal, kui mees viibis tööasjus Stockholmis.

Assange on rünnakuid eitanud ja väidab, et see on osa laimukampaaniast, mille eesmärk on WikiLeaksi diskrediteerida. Ta on Rootsis tagaotsitav, kuid on end varjanud Ecuadori saatkonnas Londonis alates 2012. aasta juunist. Ecuador andis mehele ametlikult asüüli 16. augustil, kuid Suurbritannia keeldus talle riigist lahkumiseks turvalist läbipääsu võimaldamast.

Assange kardab, et Rootsile väljaandmise korral antakse ta üle USAle, kus Wikileaksi juhti ähvardab kohus tuhandete Ühendriikide valitsuse saladokumentide avaldamise eest.



Otseülekannet teeb Tartu Ülikool - UTTV.ee


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles