Suri Tšehhi sametrevolutsiooni üks juhte Valtr Komárek

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avariis vigastada saanud mees suri pool aastat hiljem haiglas.
Avariis vigastada saanud mees suri pool aastat hiljem haiglas. Foto: Elmo Riig / Sakala


Tšehhi majandusteadlane ja poliitik Valtr Komárek, kes oli üks kommunistliku režiimi kukutanud sametrevolutsiooni juhtfiguure, suri 82-aastasena pärast pikka haigust, teatas täna tema perekond.
 


Majandusprognooside instituudi juhina oli Komárekil oluline roll oma kaasmalaste informeerimisel selles, millised väljakutsed ootavad ees riiki üleminekul kommunistlikult mitmeparteilisele poliitiliilisele süsteemile ja turumajandusele, kirjutab AFP.

Ta töötas peaministri asetäitjana üleminekuvalitsuses, mis juhtis Tšehhoslovakkia 1990. aasta juunis esimeste vabade valimisteni pärast nelja totalitarismi aastakümmet.

Komárek oli Sotsiaaldemokraatliku erakonna CSSD aupresident ning 1989. aastal peeti teda üheks võimalikuks pretendendiks presidendi ametikohale, mis läks lõpuks kuulsale dissidendile ja kirjanikule Václav Havelile.

Valtr Komárek sündis 10. augustil 1930. aastal Tšehhi kaguosas asuvas Hodonini linnas. Ta kaotas oma vanemad II maailmasõjas holokaustile.

Tšehhi president Miloš Zeman, kes on ühtlasi endine CSSD juht, nimetas Komáreki oma kaastundeavalduses üheks neist inimestest, kes on alates 1989. aasta novembrist jätnud suurima jälje Tšehhi poliitikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles