Prantsusmaa avas Abu Dhabis sõjaväebaasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy uue sõjaväebaasi avamistsereoonial Abu Dhabi lähedal.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy uue sõjaväebaasi avamistsereoonial Abu Dhabi lähedal. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy avas ametlikult sõjaväebaasi Araabia Ühendemiraatide pinnal, mis on riigile esimene alaline baas Pärsia lahe ääres.



See on ka üle paljude aastate esimene väljaspool Prantsusmaad avatud prantslaste baas. Abu Dhabi emiraadis asuva «rahulaagri» kohale tõmmati täna lehvima mõlema maa lipud. Seal on nii mereväe- kui õhujõudude baas, samuti väljaõppelaager, vahendas

BBC News

.

Prantsusmaa on juhtiv sõjavarustuse tarnija emiraatidesse ning sõlmis mullu ka tuumaalase koostöö kokkuleppe. Uues baasis hakkab teenima kuni pool tuhat prantslast, kes on siiski pigem toetamas ja välja õpetamas kohalikke, kui osalemas tegelikes sõjalistes operatsioonides.

BBC korrespondendi sõnul on Pariis tugevdamas diplomaatilisi ja sõjalisi sidemeid Araabia Ühendemiraatidega ning annab viimasele kindlust ajal, mil üha enam muret tekitab Iraanist tulevikus lähtuda võiv tuumaoht.

Sarkozy kinnitas kohalikule ametlikule uudisteagentuurile antud intervjuus, et Prantsusmaa on valmis täitma oma kohustusi stabiilsuse tagamiseks regioonis. Samas on aga prantslaste seas ka kriitiliselt meelestatud poliitikuid, kes arvavad, et riiki võidakse niimoodi kiskuda regionaalsesse sõtta.

Prantsuse kõrgetasemeline delegatsioon, kuhu kuulub presidendi kõrval ka neli ministrit ja tähtsad ärimehed, peab araablastega muu hulgas läbirääkimisi 60 mitmeotstarbelise hävituslennuki Rafale müügiks kuni 8 miljardi euro eest, et asendada praegu Araabia Ühendemiraatide õhujõududes kasutatavaid Mirage 2000 hävitajaid.

Sarkozy alustas visiiti lõunaga kroonprints šeik Mohammad bin Zayed al-Nahyani juures ningt lisaks uue sõjaväebaasi avamisele külastab ta ka emiraatides avatavat Louvre'i muuseumi haru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles