Opositsioon mälestas Tamili Tiigreid Sri Lanka valitsuse karmist keelust hoolimata

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka president Mahinda Rajapaksa (valges) inspekteerib sõjaväeparaadi, millega tähistatakse verise kodusõja lõpu 4.aastapäeva ning võitu Tamili Tiigrite üle.
Sri Lanka president Mahinda Rajapaksa (valges) inspekteerib sõjaväeparaadi, millega tähistatakse verise kodusõja lõpu 4.aastapäeva ning võitu Tamili Tiigrite üle. Foto: Reuters / Scanpix

Sri Lanka peamine opositsioonijõud Tamili partei eiras kehtestatud keeldu ning korraldas mälestusürituse oma surnud sõdurite auks, samal ajal kui valitsus tähistas mässuliste Tamili Tiigrite üle võidu saavutamise neljandat aastapäeva.
 

Tamili Rahvuslik liit (TNA) sõnas, et mälestas Sri Lanka põhjaosas Vavuniya linnas neid, kes hukkusid viimases lahingus, kus tapeti ka Tamili Tiigrite liider Velupillai Prabhakaran ning tema juhtkond, kirjutab uudistagentuur AFP.

«Meil oli miiting, kus mälestasime neid, kes surid konfliktis,» sõnas TNA liikmest seadusandja Suresh Premachandran.

Samal ajal korraldati Sri Lanka pealinnas paraad, et tähistada võitu Tamili Tiigrite üle ning 37-aastat kestnud etnilise vägivalla lõppu.

Riiklik ajaleht Daily News teatas, et Vavuniya mälestusüritus oli ebaseaduslik ning hoiatas, et kõik, kes mälestavad võidetud Tamili Eelami Vabastustiigreid (LTTE), arreteeritakse.

Tunnistajate sõnul oli Tamili Tiigrite mälestusüritus rahumeelne, kuigi kohal oli tugev korrakaitsejõudude esindus.

Pealinnas Colombos vaatas president Mahinda Rajapakse sõjaväeparaadi, kus demonstreeriti suitsiidirünnakute poolest kuulsate Tamili Tiigrite vastu kasutatud raskerelvastust.

Üks pidustustel osalenud mereväe alus läks ümber, neli selle meeskonna liikmetest päästeti, ent üks on sõjave andmetel endiselt kadunud.

Tamili Tiigrid purustanud sõjaväge süüdistatakse inimõiguste gruppide poolt sõjakuritegudes. Aktivistide andmetel hukkus ainuüksi konflikti viimastel kuudel kuni 40 000 tsiviilelanikku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles