Euroopa Liit tahab keelata korduvkasutatavad oliiviõli anumad

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korduvkasutatav oliiviõli pudel ühes Brüsselis asuvas Itaalia restoranis.
Korduvkasutatav oliiviõli pudel ühes Brüsselis asuvas Itaalia restoranis. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Komisjon tahab järgmisest aastast keelata toidukohtades korduvkasutatavate õlipudelite ja kausside kasutamise oliiviõli serveerimisel.


1. jaanuarist 2014 tohivad restoranid serveerida oliiviõli vaid Euroopa Liidu standardite kohaselt märgistatud võltsimiskindlatest anumatest, kirjutab BBC.

Komisjoni sõnul kaitseb see samm tarbijaid ning parandab hügieeni.

Kriitikud on süüdistanud Euroopa Liitu aga tarbetute teemadega tegelemises keset majanduskriisi.

13. mail avaldatud kaheksa riigi uuringust selgus, et suhtumine Euroopa Liitu on neis kõigi aegade kõige negatiivsem või sellele väga lähedal.

Euroopa Komisjoni esindaja Oliver Bailly sõnas, et oliiviõli regulatsioon oleks tarbijatele kasulik.

«Me tahame lihtsalt tagada selle, et kui te soovite restoranis kindla kvaliteediga oliiviõli, siis te saate ka täpselt selle, mille eest maksate,» sõnas ta Brüsselis toimunud pressikonverentsil.

Londoni restoranipidaja Sam Clarck kritiseeris kavandatavat keeldu: «See mõjutab meid. See on valiku ja valikuvabaduse küsimus. Me ostame oma hooolikalt valitud õli ühest Hispaania talust ning serveerime klientidele seda.»

Oliiviõli on väga sagedasti toidupettuste keskmes, kus märksa odavamat ja madalakvaliteedilisemat õli müüakse pahaaimamatutele klientidele kalli pähe.

Euroopa Liidu suurimas oliiviõli tootjad Hispaania, Portugal, Kreeka ja Itaalia on nende seasl, keda majanduskriis kõige valusamalt tabas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles