Kuu aega kosmoses elanud hiired naasid Venemaale

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valged rotid.
Valged rotid. Foto: Reuters / Scanpix


Venemaa kosmosekapsel 45 hiire, 15 salamandri ning mõningate teiste väikeste loomadega naasis täna orbiidilt informatsiooniga, mida teadlased loodavad kasutada mehitatud Marsi-lendudele tee sillutamiseks.


Kapsel loomadega oli orbiidil kuu aega, kirjutab uudisteagentuur AFP.

Venemaa kosmoseagentuuri andmetel maandus alus Bion-M erilise langevarjusüsteemi abil pehmelt Orenburgi piirkonnas ligi 1200 kilomeetrit Moskvast kagusuunas.

Kapslis olid veel ka teod, liivahiired, mõned taimed ja mikrofloora esindajad. Esialgu polnud teada täpset informatsiooni selle kohta, kui paljud loomadest elusana naasesid.

TsSKB-progress kosmoseuuringute keskuse osakonna juhataja Velri Abraškini sõnul lendas missioon orbiidile aprillis ning uuringu eesmärgiks oli teha kindlaks, kuidas kohanevad elusorganismide kehad kaaluta olekuga, et tagada inimeste ellujäämine pikkadel kosmosereisidel.

Kapsli maandumiskoha lähedusse on pandud üles välitöödeks mõeldud uurimislabor, et kiirelt testida loomade füsioloogilisi reaktsioone lennule ning Maale naasmisele.

Teadlaste sõnul on loomad vajalikud, sest nendega saab teha katseid, mille läbi viimine inimeste Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) olevate inimeste peal pole võimalik.

Nad lisasid, et kapslisse pandud miniloomaaed oleks kuu aega ISSi pardal kujutanud endast terviseriski meeskonnale, seega otsustati eraldi kapsli kasuks.

Eksperimendi autorite sõnul keskendus test sellele, kuidas mõjub mikrogravitatsioon ehk kaaluta olek skeletile, närvisüsteemile, lihastele ning südamele.

Kapsel liikus 575 kilomeetri kõrgusel planeet Maa kohal.

Venemaa on oma pilgu juba ammu Marsi poole pööranud ning kavandab 2030. aastal Kuule Marsilendude jaoks baasi loomist.

Probleemid Venemaa varem ülistatud kosmoseprogrammiga on tulevikuplaanidele siiski varju heitnud. Silmatorkavamaid apse oli möödunud aastal luhtunud katse saata uurimissatelliit ühele Marsi kuule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles