Teadlased: kliima soojenemine on aeglustunud

BNS
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See elusuurune skulptuur jäämäe otsa lõksu jäänud jääkarust ujus Londonis Thamesi jõel 2009. aasta jaanuaris, et juhtida tähelepanu mandrijää sulamisele.
See elusuurune skulptuur jäämäe otsa lõksu jäänud jääkarust ujus Londonis Thamesi jõel 2009. aasta jaanuaris, et juhtida tähelepanu mandrijää sulamisele. Foto: SCANPIX

Kõige hullem kliima soojenemise stsenaarium jääb õnneks ära, sest kliima soojenemine on ootamatult aeglustunud, kuigi kasvuhoonegaaside hulk kogu aeg suureneb, väidab kaheksa riigi teadlastest koosnev rühm teadusajakirjas Nature Geoscience.

Rühma kuulub USA, Ühendkuningriigi, Kanada, Austraalia, Prantsusmaa, Saksamaa, Šveitsi ja Norra teadlasi.

See tulemus üllatas teadlasi, sest kasvuhoonegaaside hulk suureneb ja pärast 1998. aastat on registreeritud kümme kõige soojemat aastat sellest peale, kui 1850. aastatel mõõtmisi alustati.

Teadlaste sõnul annab uus seisukoht inimkonnale teise temperatuuri tõusu peatamise võimaluse, enne kui tõus ulatub kahe kraadini. Maailma liidrid on ühel meelel selles, et kahe kraadi piiri ei tohi ületada. Kui seni tundus, et see eesmärk ei ole saavutatav, siis nüüd on teadlased lisanud uut lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles