Läti: Moskva pole kodakondsusseaduse muudatustest aru saanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Vene välisministeeriumi kommentaar Lätis vastu võetud kodakondsusseaduse parandustele näitab Läti välisametkonna hinnangul, et Moskvas kas ei olda muudatuste sisuga kursis või siis püütakse teadlikult rahvusvahelist üldsust eksitada.

Läti välisministeeriumi sõnul parandab kodakondsusseaduse uus redaktsioon kehtivaid õigusakte, lihtsustab mittekodanike laste registreerimist Läti kodanikeks ning alandab vastupidiselt Moskva väidetele kodakondsuse taotlejatele esitatavat paiksustsensust.

Samuti kehtestavad seadusemuudatused riigikeele valdamise kontrolli lihtsustamise ja mõnedel juhtudel keeleeksamist vabastuse, lisas ministeerium.

«Venemaa välisministeeriumil tasuks rohkem tähele panna rahvusvaheliste õiguskaitsemehhanismide kriitikat Venemaal viimase aja seadusalgatuste ja nende rakendamise osas,» osutab Läti välisametkond.

Läti seim võttis 9. mail vastu 15 aastat muutmatuna püsinud kodakondsusseaduse muutmise seaduse.

Muudatused laiendavad nende inimeste hulka, kellele on lubatud topeltkodakondsus, ning hõlbustab Läti mittekodanikest elanike lastele kodakondsuse taotlemist.

Topeltkodakondsus on lubatud lätlastele, kellel on mõne Euroopa Liidu liikmesriigi, Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni liikmesriigi või NATO liikmesriigi kodakondsus. Lisaks on lubatud topeltkodakondsus Austraalia, Brasiilia ja Uus-Meremaa puhul või riikide puhul, millega Läti on kahepoolse lepingu sõlminud.

Venemaa välisministeerium ütles 17. mail kommentaaris, et «Läti võimud jätkavad nüüdisaegse Euroopa jaoks pretsedenditu kodakondsusetuse probleemi süvendamist ja Riia rahvusvaheliste kohustuste eiramist».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles