Jumalaema kirikus tappis end paremäärmuslasest kirjanik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pariisi Jumalaema kiriku altari ees lasi end teisipäeval maha tuntud paremäärmuslik esseist ja aktivist, kes oli vahetult enne enesetappu nõudnud olulisi samme Prantsusmaa identiteedi kaitsmiseks.

Politsei ja tema kirjastaja kinnitasid, et tegemist oli 78-aastase Dominique Venner’iga, kauaaegse esseisti ja aktivistiga, kes oli seotud Prantsuse paremäärmuslastega.

Politsei sõnul tulistas Venner end püstolist vahetult pärast kella 17 Eesti aja järgi ja katedraal evakueeriti seejärel rahulikult.

Venner avaldas pika karjääri jooksul parempoolseid esseid ning raamatuid sõjaajaloost, relvadest ja jahist.

Ta oli Prantsuse sõjas Alžeerias õhudessantväes ja kuulus ka lühikest aega tegutsenud poolsõjaväelisse salaorganisatsiooni OAS (Organisation de l'armée secrète, Salajase Armee Organisatsioon), mis oli vastu Alžeeria iseseisvumisele.

Teisipäeval oma kodulehel avaldatud viimases essees kritiseeris ta samasooliste abielu ja lapsendamise seadustamist ning kutsus aktiviste astuma samme, et kaitsta «Prantsuse ja Euroopa identiteeti».

Venner kirjutas ilmselt oma enesetapule viidates, et «kindlasti läheb vaja uusi, tähelepanuväärseid, sümboolseid žeste, et unest välja raputada... ja äratada taas mälestus meie päritolust».

Koguduse esindaja Patrick Jacquin ütles AFP-le, et vahetult enne enesetappu oli Venner asetanud altarile kirja. Tema sõnul ei olnud Venner katedraalis regulaarne külaline.

Enesetapu ajal katedraalis viibinud USA turist Greg ütles, et pühakoda oli sel hetkel rahvast täis, kuid evakueerimise ajal paanikat ei puhkenud.

Missad jäeti ära ja regionaalsed piiskopid peavad teisipäeval öise jumalateenistuse.

Jumalaema kirik on Pariisi üks populaarsemaid atraktsioone – 2011. aastal külastas seda 13,6 miljonit inimest.

Tegemist on juba teise dramaatilise enesetapuga Pariisis vähem kui nädala jooksul – neljapäeval lasi Pariisis Eiffeli torni lähedal asuvas algkoolis 50-aastane mees end umbes tosina vapustatud lapse silme all kärbikuga maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles