Husby noorte viha lahtumise märke ei näita

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi tuletõrjad kustutavad Kista linnaosas põlevat autot.
Rootsi tuletõrjad kustutavad Kista linnaosas põlevat autot. Foto: SCANPIX

Rahutused Stockholmi linnaosas Husbys tekitavad palju probleeme, kirjutab tänane Helsingin Sanomat. Kas tõesti on toimuva taga integratsiooniprobleemid?

Valdava osa Husby elanikest moodustavad immigrandid. Sarnaseid piirkondi on Stockholmi ümbruses mitmeid. Husby lähinaabrid on Kista, Akalla, Tensta ja Rinkeby.

Eriti karmi mainega on just Rinkeby, kus noored panid eelmisel kevadel oma kooli põlema. Nüüd on halb imago ka Husbyl.

Miks põletada enda ja naabrite autosid? Miks provotseerida politseinikke ja süüdistada neid vägivallatsemises? Miks tekitada tulekahjusid, mis hirmutavad noorte endi vanemaid, kes on sunnitud ohu tõttu evakueeruma? Mida mõelda perekondadest, kelle 12-aastased võsukesed loobivad politseinikke kividega?

Need on keerulised küsimused, mis Husbys on nüüd üles kerkinud.

«Ühest vastust ei ole,» ütles Susanne Tengberg, kes on Kista, Rinkeby ja Husby probleemsete noortega töötanud aastakümneid.

Kambas olles frustratsioon suureneb. Mürgeldamise üheks põhjuseks on tõsiasi, et noored mehed otsivad põnevust.

«Nad elavad läbi perioodi, kus luuakse identiteeti. Mõeldakse, mida esindada ja kuidas teistest erineda, kasvõi nendest noortest, kel on reisimiseks raha ja võimalus võtta vaheaasta,» rääkis Tengberg.

«Samal ajal on vajadus olla nähtav ja pälvida tähelepanu. See on nüüd õnnestunud,» lisas ta.
Tänavatel märatsenud noored süütavad oma sõnul autosid seni, kuni politseinikud paluvad eelmisel nädalal vana mehe maha laskmise pärast vabandust. Tengbergi sõnul pole see piisav põhjendus, sest noorukid hirmutavad oma kodukanti.

Kolmandat ööd Husbys aset leidnud mürgeldamine tuletab meelde sümboolseid rahutusi, näiteks Pariisi eeslinnade omi 2005. aastal. «Autode põletamise dramaturgia on just selline,» lisas ta.

Miks need noored järgivad nii selgelt seda käekirja? «Kuna tegemist on klassikalise migrantidega asustatud piirkonnaga seotud konfliktiga,» vastas Tengberg.

Poliitikud kommenteerivad rahutusi järgmiste mõistetega: demokraatia nappus, piirkonna sotsiaalne kuristik ja eristumine, klassivahed ja sissetulekute erinevus, heaoluühiskonnast mahajääjad. Kasutatakse sõnu nagu vandalism ja vastutustunde puudumine.

«Praegu on vara öelda, mis kõige selle taga on,» ütles Tengberg.

«Kõigi jaoks on aga selge, et olukord Husbys on väga tõsine. Siin ei usaldata ametnikke, eelkõige politseinikke. See märatsemine on võimu näitamine, võistlus selle nimel, kes võidab.»

Lõpuks võidab politsei, kinnitas Tengberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles