Dombrovskis euro kasutuselevõtust: meie jääme oma plaani juurde

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Täna Tallinnas Lennart Meri konverentsil esinenud Läti peaminister Valdis Dombrovskis sõnas, et eurokriis ei takista Läti kava 2014. aastast latt euro vastu välja vahetada.

 «Meie jääme oma plaani juurde,» sõnas Dombrovskis ja lisas põhjenduseks, et eurokriis pole euro kui raha kriis, vaid pigem finants- ja majanduskriis mõningates Lõuna-Euroopa riikides.

Samal paneeldiskussioonil osalenud Itaalia parlamendi liige Federica Mogherini sõnas aga, et majanduskriis on ka sotsiaal- ning demokraatia kriis. «Seda näitasid meil selgelt viimased valimised, kus kolmandiku häältest said populistid, kes tahaks eurotsoonist üldse lahkuda ja teise kolmandiku ka populistid, kes on ka sarnaseid ideid välja käinud,» sõnas Mogheri. «Selles olukorras peame leidma aga viisi, kuidas sellest koos välja ujuda -  muidu hoopis upume koos,» lisas ta.

Dombrovskis aga sõnas, et kuna Läti liitub eurotsooniga mitu aastat peale eurotsooni kriisi puhkemist, tuleb muidugi rahvale selle kohta palju seletusi jagada. «Avalik toetus eurotsooniga liitumise suhtes on Lätis kasvamas. Me teame, et Eesti liitus 2011. aastal eurokriisi ajal ja ikkagi arvab 70 protsenti eestlastest, et tegu oli hea otsusega,» ütles Dombrovskis.  

«Euro valuutana on tugev,» sõnas Dombrovskis. Läti saab tema hinnangul euro kasutuselevõtust selgelt kasu, näiteks kaovad väljaminekud valuutavahetusele, lisaks tooks see kaasa investeeringuid.

Dombrovskis on varem korduvalt rõhutanud, et kui Läti eurot kasutusele ei võta, jääb riik Eestist maha, sest enamik investeeringuid tehtaks Eestisse.

Lõpliku otsuse Läti euro kasutuselevõtu kohta langetab Euroopa Liidu majandus- ja rahandusasjade nõukogu selle aasta juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles