Saksa IT-ekspert Tallinnas: kui ei tunne internetti, pole tarvis küberpoliitikaga tegeleda

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täna Tallinnas Lennart Meri konverentsil esinenud Saksamaa küberturvalisusega tegeleva kompanii Recurity Labs juhi Felix Lindneri sõnul on küberpoliitika tegemise eelduseks valdkonnaga kursisolek, mis aga praegu paljudel sellega tegelevatel poliitikutel puudub.

«Kui ei tea, kuidas internet toimib, poleks vaja tegeleda küberpoliitikaga,» sõnas Lindner.

«Enamikel poliitikutel, kes langetavad küberkaitse teemal otsuseid, on vaja kedagi, kes nende emaile välja prindib. Väga vähesed teavad tegelikult, millest nad räägivad. Praegu tuleb ka konsultatsioon paarist suurest lobifirmast, millel on omahuvid mängus,» sõnas Lindner.

Lindneri sõnul on paljudel riikidel võimas küberründevõimekus, näiteks võib terves riigis interneti kinni keerata, kuid kaitsevõimakust ei ole. «Kaitse on 10-15 aastat ründest taga. Pole võimalik ehitada rünnatamatut arvutit, kui sa sellega ka midagi lõpuks teha tahad,» ütles Lindner.

Lisaks sõnas küberkaitseekspert Lindner, et näiteks USA puhul ei vasta retoorika ja kulutused üksteisele, sest palju raha kulub ründemeetodite väljaarendamisele. «Kui aga jälgid kõiki, ei jälgi sa tegelikult kedagi, sest kõiki ei saa jälgida. Peale selle eskaleeruvad konfliktid küberkaitse puhul tunduvalt aeglasemalt,» ütles Lindner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles