Üks Londonis sõduri tapmises kahtlustatav vahistati 2010. aastal Keenias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõduri Drummer Lee Rigby mõrvapaik Woolwichis.
Briti sõduri Drummer Lee Rigby mõrvapaik Woolwichis. Foto: AFP / Scanpix

Nairobi kinnitas täna et Keenia võimud vahistasid ühe Londonis sõduri tapmises kahtlustatava 2010. aastal.


Keenia valitsuse pressiesindaja Muthui Kariuki ütles, et Michael Adebolajo peeti kinni 2010. aasta lõpus. «Ta vahistati valenime all. Meie tema juhtumiga ei tegelenud, ta anti üle MI5-le [Briti vastuluureteenistus].»

Kaks lihunikunugadega relvastatud meest ründasid kolmapäeval Londonis Woolwichis 25-aastast Afganistanis teeninud sõdurit Lee Rigbyt ning lõikasid tapatöö käigus tal ka pea otsast. Veretöö toimepanemise järel ei lahkunud nad sündmuskohalt, vaid alustasid läänevastast sõnavalingut ja palusid möödakäijatelt ennast pildistada ja filmida.

Tapmisest tehtud amatöörvideol võib näha veriste kätega Adebolajo, noad ikka veel pihus, möödakäijatele seletamas, et ohver tapeti sellepärast, et Briti sõdurid tapavad iga päev moslemeid.

Keenia politsei terroritõrje üksuse ametnik ütles anonüümsuse tingimusel, et Adebolajo vahistati ja teda küsitleti 2010. aastal seoses mehe väidetavate sidemetega Somaalia sissirühmitusega Shebab.

Shebab on terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud sissirühmitus, mis võitleb Somaalias valitsusvägedega, kuid millel on sidemeid ka naaberriikides, seal hulgas Keenia India ookeani rannikul. Adebolajo vabastati kaks päeva hiljem tõendite puudumise tõttu.

«Mäletan tema kinnipidamist. Politsei jälitas Mombasas [Keenia sadamalinn] kahtlusaluseid ning Adebolajo vahistati põhjusel, et ta vestles nendega,» ütles politseinik AFP-le. «Tema vahi all hoidmiseks tõendeid ei olnud, mistõttu ta vabastati, kuid ta kuulati üle nii Mombasas kui Nairobis.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles