Xi: Hiina-USA suhted on «otsustaval ristmikul»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jinping
Hiina president Xi Jinping Foto: SCANPIX

Hiina ja USA suhted on jõudnud «otsustavale ristmikule», ütles Hiina president Xi Jinping järgmise nädala tippkohtumise eel USA presidendi Barack Obamaga.

Xi kohtus Pekingis USA rahvusliku julgeoleku nõuniku Tom Doniloniga.

Donilon saabus esmaspäeval Pekingisse valmistama ette 7.-8. juuni tippkohtumist Californias Sunnylandsis. Tegemist on kahe riigipea esimese kohtumisega alates Xi ametisseastumisest märtsis.

Kõnelused leiavad aset rahvusvaheliste pingete õhkkonnas, mille seas on Põhja-Korea veebruarikuine tuumakatsetus, Hiina territoriaalvaidlused Jaapani ja oma Kagu-Aasia naabritega, Süüria kodusõda ning USA süüdistused Hiina valitsuse toetatavas küberspionaažis, mida Pekingi eitab.

«USA ja Hiina praegused suhted on otsustaval ristmikul, kust saab liikuda edasi, kasutades ära mineviku edusamme ning avada tulevikuks uusi dimensioone,» ütles Xi tänasel kohtumisel. Hiina president rõhutas, et ootab kohtumist Obamaga ning «ulatuslikku ja sügavat arutelu vastastikust huvi pakkuvates strateegilistes küsimustes».

Viimastel kuudel on Hiinat külastanud rida kõrgeid USA ametiisikuid, viimati aprillis staabiülemate ühendkomitee esimees Martin Dempsey ja välisminister John Kerry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles