Islandi parlament kaalub ELi astumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipud.
Islandi lipud. Foto: SCANPIX

Islandi välisminister esitas parlamendile täna ettepaneku hääletada selle üle, kas riik peaks astuma Euroopa Liidu liikmeks.



Össur Skarphéðinsson ütles althingi liikmetele, et islandlased seisavad ristteel. Minister kutsus toetama oma ettepanekut, sest see olevat õigeaegne ja vajalik. Samas rõhutas ta, et lõplik sõna jääb rahvale, kui kõnelused euroliiduga lõppevad edukalt, vahendas AFP.

ELiga liitumine muutus Islandil populaarseks pärast seda, kui saareriigi finantssektor mullu sügisel kokku varises, jättes tuhanded inimesed tööta ja säästudeta. Skarphéðinssoni sõnul oleks euroliitu astumisel ja euroraha kasutusele võtmisel stabiliseeriv mõju majandusele.

Seadusandjad alustasid täna välisministri esildise üle debatti ning lõpphääletust oodatakse peaminister Jóhanna Sigurðardóttiri nõunike sõnul millalgi juunis või juuli alguses.

Islandi rahvale viimase otsustamisõiguse jätmisega näitab aga valitsev vasakpoolne koalitsioon omavahelisi erimeelsusi selles küsimuses. ELi vastu on avalikult olnud sotsiaaldemokraatide partnerid rohelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles