Riigimeedia: Pyongyang kutsus relvarahu rahulepinguga asendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tohutult suur Põhja-Korea lipp lehvib 160 meetri kõrguse torni otsas piiriküla Panmunjomi lähistel.
Tohutult suur Põhja-Korea lipp lehvib 160 meetri kõrguse torni otsas piiriküla Panmunjomi lähistel. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea esines täna ettepanekuga asendada praegu Korea poolsaarel kehtiv relvarahulepe täisväärtusliku rahulepinguga, kirjutas võimupartei häälekandja.

«Eksisteerib pakiline vajadus asendada relvarahulepe, mis on sõja jäänuk, alalise rahuleppega,» seisis Korea võimupartei häälekandja Rodong Sinmuni tänases juhtkirjas.

Väljaanne, mis kajastab alati Põhja-Korea kõrgema juhtkonna arvamust, toonitas: «Kui rahurežiim oleks loodud varem, ei oleks ennekõike tekkinud denukleariseerimisprobleemi, mis on nüüd jõudnud ummikusse.»

Ent väljaande väitel püüavad Ühendriigid olemasolevat olukorda säilitada, sest relvarahulepe lubab ameeriklastel «Põhja-Koread jõuga lämmatada».

Kirjutises meenutatakse, et tänavu märtsis-aprillis Korea poolsaarel toimunud USA ja Lõuna-Korea väeõppustega rikuti relvarahulepet ning Põhja-Korea oli sunnitud leppest välja astuma, millest Pyongyang andis teada tänavu 5. märtsil.

Häälekandja kirjutas, et relvarahuleppe 60 aasta pikkune eksistents on «ebaloomulik», ja rõhutas, et USA takistab rahulepingu sõlmimist. Kui Korea poolsaarel peaks kujunema «hävituslik olukord», siis lasub vastutus selle eest täielikult Ühendriikidel ja Lõuna-Koreal, lisas leht.

Rodong Sinmun kirjutas juhtkirjas muuhulgas ka seda, et Põhja-Korea loobumine tuumaheidutust tagavast tuumaarsenalist on välistatud.

Kolm aastat väldanud Korea sõja lõpetanud vaherahulepe allkirjastati 27. juulil 1953. aastal Panmunjomi külas. ÜRO vägede poolt kirjutas lepingule alla USA armee kolonelleitnant William Harrison ning Korea Rahvaarmee poolt Põhja-Korea kindral Nam Il. Lõuna-Korea keeldus relvarahuleppele alla kirjutamast.

Leppega jagati Korea poolsaar mööda 38. paralleeli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles