Itaalia professor leidis maailma vanima täieliku juudi pühakirja

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia professori Mauro Perani poolt maailma vanimaks täielikult säilinud Tooraks tunnistatud rullraamat.
Itaalia professori Mauro Perani poolt maailma vanimaks täielikult säilinud Tooraks tunnistatud rullraamat. Foto: Reuters / Scanpix

Itaalia professor teatas eile, et leidis maailma vanima täieliku Toora ehk viis Moosese raamatut, mis on ühtlasi ka kristlaste Vana Testamendi esimesed osad.


Bologna ülikooli heebrea keele professori Mauro Perani sõnul dateeriti rullraamat radioaktiivse süsiniku meetodit kasutades aastate 1155 ja 1255 vahele, kirjutab Reuters.

Enam kui 100 aastat Bologna ülikooli raamatukogus olevat raamatut peeti varem 17. sajandist pärinevaks.

Toorast on säilinud mitmeid palju vanemaid fragmente, ent mitte ühtegi vanemat täielikku eksemplari, mis sisaldaks kõiki viit raamatut.

«Juut, kes oli ülikooli raamatukoguhoidja, on seda 1889 aastal uurinud ning kirjutanud kataloogi «17. sajand» ning selle järele küsimärgi,» rääkis Perani telefonis antud intervjuus.

Ülikooli judaistika valdkonna teostest uut kataloogi koostades uuris 63-aastane Perani käsikirja uuesti ning kahtlustas, et 1889. aastal tegi raamatukoguhoidja vea ning ei tuvastanud teose tegelikku vanust.

«Ma mõistsin, et kirjutamisstiil oli vanem kui 17. sajand, niisis konsulteerisin ma teiste ekspertidega,» ütles professor.

Tema sõnul on käsikirjas kasutatud mitmeid kirjutamisvõtteid ning kaunistuselemente, misa 17. sajandil heebrea tekstide kopeerijad enam ei kasutanud.

Käsikiri on 36 meetrit pikk ja 64 sentimeetrit lai ning valmistatud 58 kokku õmmeldud pehmest lambanaha tükist.

Pärast seda, kui ka teised eksperdid nõustusid, et tegu on vähemalt mitu sajandit vanema rullraamatuga, lasi Perani fragmente sellest testida süsinik-14 meetodil.

Testid viidi läbi Lõuna-Itaalias Salento ülikoolis ja Illinoisi ülikooli Rasiosüsiniku dateerimise laboratooriumis ning need kinnitasid, et ürik pärineb ajast 12. sajandi teisest poolest kuni 13. sajandi esimese veerandini.

Toora, mida teatakse ka nime all Pentateuh, koosneb viiest esimesest Moosese raamatust, mis kannavad nimesid Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri ja Deuteronomium.

Seni vanimaks peetud täielik Toora pärines 13. sajandist, sõnas Perani.

Tema sõnul jõudis see Toora ülikooli valdusse 18. või 19. sajandil ning kuulus enne seda Bolognas asuvale dominiiklaste kloostrile. Kus antud eksemplar ümber kirjutatud on, pole Perani andmetel kindel, ent tõenäoliselt ei tehtud seda Itaalias vaid mõne orientaalstiilis kirjutamist õppinud kopeerija poolt Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles