Austraalia ühineb piraaditõrjega Aafrika ranniku lähedal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HMAS Warramunga lahkumas tänavu jaanuaris mereväebaasist Perthi lähedal, et suunduda Lähis-Itta.
HMAS Warramunga lahkumas tänavu jaanuaris mereväebaasist Perthi lähedal, et suunduda Lähis-Itta. Foto: Reuters / Scanpix

Maakera kuklapoolel asuva Austraalia valitsus teatas reedel, et saadab sõjalaeva ja patrull-lennuki osalema rahvusvahelises võitluses piraatide vastu Aafrika kirderanniku lähedal.


Fragatt HMAS Warramunga, mis praegu patrullib Pärsia lahel, saab perioodiliselt ülesande osaleda uutes rahvusvahelistes jõududes, mis loodi piraatide tegevuse nurjamiseks Somaalia lähedal asuvatel laevateedel.

Piraaditõrjeoperatsiooniga ühineb ka Austraalia õhujõudude merepatrull-lennuk AP-3C, mis baseerub ühes Pärsia lahe äärses riigis.

Peaminister Kevin Rudd ütles, et Austraalia astub lavale, et aidata ära hoida laevade kaaperdamist lunaraha saamise eesmärgil.

«Me usume, et Austraalia peab panema õla alla koos meie sõprade, meie partnerite, meie liitlastega, et parandada julgeolekut regioonis,» ütles ta.

Kaitseminister Joel Fitzgibbon lisas, et otsus võimaldab Austraalial anda jõulise ja efektiivse panuse piraatide vastu suunatud jõupingutustesse.

«Piraatlus on oht globaalsele merendusjulgeolekule, sealhulgas Austraalia kaubalaevadele ja Austraalia turistidele, kes läbivad Adeni lahe ja Suessi kanali,» tähendas Fitzgibbon avalduses.

Euroopa Liidu merejõudude staabiülem Richard Farrington ütles, et praegu patrullib regioonis 25 sõjalaeva, kuid probleemiga efektiivseks toimetulekuks oleks Adeni lahte vaja 60 ja Somaalia ranniku lähedale 150 alust.

Piraatide tegevus Somaalia lähedal on sel aastal järsult aktiviseerunud. Kui kogu eelmise aasta jooksul toimus 111 kaaperdamiskatset, siis tänavu on neid olnud juba 114.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles