Mali meeleavaldajad süüdistavad Prantsusmaad Kidali okupeerimises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Malis.
Prantsuse sõdurid Malis. Foto: SCANPIX

Tuhanded malilased avaldasidtäna meelt Prantsuse presidendi François Hollande'i vastu, süüdistades teda kokkumängus riigi põhjaosas asuva Kidali linna hõivanud tuareegi mässulistega.

Demonstratsioon on seotud Mali kavaga pidada 28. juulil presidendivalimised, ehkki vabade ja ausate valimiste võimalikkus Kidalis on tõsise kahtluse all, sest võtmetähtsusega linn on Azawadi Rahvusliku Vabastusliikumise (MNLA) kontrolli all.

Põhja-Mali suuruselt teises linnas tänavatele tulnud naised ja noored kandsid plakateid «Usalduseta ei ole valimisi», «Meie mõtted on ohvrite, mitte tapjatega» ja «President François Hollande, aitäh vabaduse ja õigluse eest».

Prantsuse väed sekkusid 2012. aasta talvel puhkenud Mali kriisi tänavu jaanuaris ning tõrjusid sõjalise operatsiooni tulemusena Al-Qaedaga seotud islamistid riigi põhjaosa kõrbelinnadest välja. Ainult Kidal on jäänud tuareegide MNLA valdusse.

Kidali lennuväli on prantslaste käes ja ka linnas tehakse MNLA-ga koostööd, aga mässulised ei taha kuuldagi jutte valimiste läbiviimisest, Mali sõjaväe ega valitsuse linna laskmisest.

«François Hollande'ile adresseeritud plakatid ütlevad, et te vabastasite Mali terroristide käest, vabastage nüüd ka Kidal, muidu saab Mali teile saatuslikuks,» seletas Gao aktivist Ousmane Maiga.

Burkina Faso president Blaise Compaoré peab pealinnas Ouagadougous läbirääkimisi Mali ametnike ja tuareegi liidritega, et teha võimalikuks valimised kogu riigis.

Mali ajakirjandus ja poliitikud on aga hakanud üha enam süüdistama Prantsusmaad, keda kahtlustatakse kokkumängus Kidali okupeerijatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles