Sri Lanka sõja lõpunädalail hukkusid tuhanded inimesed

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO koordinaator Niel Bhune kaardi ees, kuhu on kantud Sri Lanka põhjaosa pagulaslaagrid.
ÜRO koordinaator Niel Bhune kaardi ees, kuhu on kantud Sri Lanka põhjaosa pagulaslaagrid. Foto: Ishara S. KODIKARA/AFP

Briti ajalehe The Times andmetel sai aprilli lõpus alanud Sri Lanka valitsusvägede otsustavas pealetungis Tamili Tiigrite vastu surma üle 20 000 tsiviilelaniku.



ÜRO salajasi dokumente tsiteerinud

väljaanne

kirjutas täna, et mittetulistamistsooniks kuulutatud alal hukkus aprilli lõpust alates iga päev tuhatkond tsiviilelanikku, vahendas

Reutersi

uudisteagentuur.

19. maini kestnud verised lahingud lõppesid, kui tapeti Tamili Tiigritena tuntud LTTE relvarühmituse liider Vellupillai Prabhakaran ise. Lõplik tsiviilohvrite arv võib olla üle 20 000 inimese, märkis The Times.

Sri Lanka võimud kinnitavad, et armee lõpetas 27. aprillil raskerelvade kasutamise tsoonis, kuhu võis olla jäänud hinnanguliselt umbes 100 000 tamili tsiviilelanikku, ning süüdistavad ohvrite suurt hulka sellega, et sissid varjasid end nende keskel.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik Navi Pillay on samuti rääkinud, et LTTE värbas lapssõdureid ja kasutas tsiviilelanikkonda konflikti ajal inimkilbina, samas kui armee pommitas valimatult rahvarohkeid alasid. Mõlemad vaenupooled lükkasid sellised süüdistused tagasi.

Sri Lanka on nimetanud lääne nõudmisi inimõigusrikkumiste ja sõjakuritegude uurimise järele silmakirjalikuks. Samas rõhutatakse oma õigust LTTE purustada. Tamili Tiigrid olid kantud mõnekümnes erinevas riigis terrorirühmituste nimekirja.

ÜRO hinnangul hukkus kodusõjas, mis oli nüüdisaegses Aasias üks pikemaid, kokku 80 000 kuni 100 000 inimest. Tamilid alustasid võitlust oma sõltumatu riigi rajamise nimel 1983. aastal. Sri Lanka enamusrahvuseks on singalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles