Türgi peaminister lubab Istanbulis korra majja lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan ei lase end häirida politsei ja meeleavaldajate teist päeva kestvatest kokkupõrgetest Istanbulis, vaid lubab korra majja lüüa.

«Politsei oli seal eile, nad on ametis ka täna ja homme, sest Taksimi väljak ei saa muutuda kohaks, kus äärmuslased märatsevad,» ütles Erdoğan televisioonile ja kinnitas, et valitsus rakendab vajalikke ettevaatusabinõusid «rahva ja nende vara ohutuse tagamiseks».

Türgi politsei kasutas laupäeval pisargaasi ja veekahureid meeleavaldajate vastu, kes püüdsid teist päeva kestvate protestide käigus Taksimi väljakule pääseda. Protestijad loopisid korrakaitsjaid kivide ja pudelitega.

Pealinnas Ankaras takistas politsei demonstrantidel marssimast parlamendihoone ja peaministri ametiruumide juurde.

Tegemist on ühtede suuremate valitsusvastaste väljaastumistega alates Erdoğani erakonna võimuletulekust 2002. aastal.

Meeleavaldused päästis valla kavatsus rajada Taksimi lähedal asuva pargi asemele seal kunagi olnud Osmanite-aegsed kasarmud. Peaminister Erdoğani sõnul jääb plaan jõusse, kuid ta ei täpsustanud, kas sinna tuleb ostukeskus, nagu kriitikud kardavad.

Valitsusjuht kutsus meeleavaldajaid «viivitamatult» laiali minema.

Laiem protest kasvas välja pahameelest politsei kõva käe taktika üle reedel Taksimi väljakul rahulikult meelt avaldanud inimeste kallal. Istumisprotest läks üle meeleavalduseks peaminister Erdoğani vastu, kes osa türklaste meelest muutub üha autoritaarsemaks, ja kandus Istanbulist teistesse linnadesse.

Mitukümmend inimest sai kähmlustes viga.

Tuhanded inimesed võtsid laupäeval osa rongkäigust üle silla, mis ühendab Istanbuli Aasia ja Euroopa poolt, meelt avaldati peale Ankara ka Izmiris.

Uudisteagentuuri Doğan andmetel vahistati Istanbulis 81 meeleavaldajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles