Istanbulis algas päev rahulikult

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgis Istanbulis oli täna hommikul suhteliselt rahulik, pealtnägijate kinnitusel oli tänavatel vaid üksikuid kokkupõrkeid.

Olukorrale mõjus rahustavalt ka vihmasadu, lisaks otsustasid osad meelt avaldanud inimesed minna koju magama, vahendas BBC.

Uudisteagentuuri AFP andmetel pidutsesid tuhanded meeleavaldajad öösel tänavatel, kuna politseinikud oli lahkunud kesklinnas asuvalt Taksimi väljakult. Rahvas laulis ja tantsis, taeva alla lendasid ilutulestiku raketid.

Laiaulatuslikud rahutused algasid reedel, kui politseinikud sekkusid karmi käega rahulikku meeleavaldusse Istanbulis, kus väljendati vastuseisu valitsuse plaanile ehitada ühte parki kaubanduskeskus.

Eile levisid protestid ka teistesse linnadesse, nagu näiteks pealinna Ankarasse. Meeleavaldajad pole rahul valitsuse ja konservatiivse võimupartei poliitikaga.

Inimõiguslased on mõistnud politseinike karmi tegutsemise meeleavaldajate vastu hukka.

Türgi politseinikud pidasid kahe päeva jooksul kinni enam kui 900 inimest, vahendas BBC.

Siseministri Muammer Güleri kinnitusel on mõned neist vabaks lastud, ülejäänud antakse kohtu alla.

Güleri sõnul on rahutustes saanud viga 26 politseinikku ja 53 tsiviilisikut, neist üks tõsiselt.

Peaminister Recep Tayyip Erdoğan on pakkunud võimaluse pidada meeleavaldajatega nõu, kuid BBC Istanbuli korrespondendi James Reynoldsi sõnul pole neil ühte selget liidrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles