Sajad meeleavaldajad on endiselt Istanbuli Taksimi väljakul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees kannab õlgadel maskiga poissi  Istanbulis Taskimi väljakul, kus rahvahulgad protesteerivad kolmandat päeva valitsuse plaanide vastu.
Mees kannab õlgadel maskiga poissi Istanbulis Taskimi väljakul, kus rahvahulgad protesteerivad kolmandat päeva valitsuse plaanide vastu. Foto: SCANPIX

Istanbuli Taksimi väljakul oli ka täna sadu meeleavaldajaid, kuid protestid on Türgi politsei taandudes hakanud raugema.

Taksimi väljakul toimusid reedel ja laupäeval Türgi viimaste aastate ägedaimad valitsusvastased meeleavaldused, milles peeti kinni ligi tuhat inimest ning pea sadakond demonstranti ja korrakaitsjat sai viga.

Mõned meeleavaldajad olid pühapäevaks jäänud laagrisse ilmaliku Türgi riigi rajaja Mustafa Kemal Atatürki ausamba jalamile ja skandeerisid aegajalt «Valitsus, astu tagasi!».

Meeleavalduse algpõhjuseks oli võimude plaan rajada Taksimi kõrval asuva pargi asemele ostukeskus. Protestilaine levis 48 Türgi linna ja kujuneks suurimaks rahva rahulolematuse väljenduseks alates 2002. aastast, mil peaminister Recep Tayyip Erdoğani erakond võimule tuli.

Rahutused ja kokkupõrked kestsid kaks päeva ja Türgi lääneliitlasedki hakkasid juba muret tundma, kuid siis otsustas politsei leebema tooni võtta ja taandus laupäeva õhtul Taksimi väljakult, nii et pühapäeval näis olukord juba üsna rahulik.

Ametlikel andmetel sai kokkupõrgetes viga 53 meeleavaldajat ja 26 politseinikku, inimõigusorganisatsioon Amnesty International aga ütles, et vigastatuid on sadu ja kaks inimest on surma saanud. Amnesty sõnul on mitu protestijat suurte pipra- ja pisargaasikoguste tõttu pimedaks jäänud ja vähemalt kaks said gaasiballooniga pihta.

Siseminister Muammer Güler ütles, et politsei oli eile õhtuks kinni pidanud 939 inimest, kuid paljud neist lasti varsti vabaks.

Türgi liitlased Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA manitsesid Erdoğani valitsust vägivallast hoiduma ja Türgi ametnikud tunnistasid, et tegid vigu.

«Saime õppetunni,» ütles Istanbuli linnapea Kadir Topbaş eile õhtul telekanalile NTV. Ta väljendas kahetsust, et rahvast ei informeeritud piisavalt Taksimi ehitusprojektist.

Vigu tunnistas ka Erdoğan, kuid nõudis, et protestijad oma meeleavalduse kohe lõpetaksid. Peaminister ütles, et Taksimi pargi renoveerimise projekt jääb jõusse, aga võibolla loobutakse ostukeskuse ehitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles