Türgi meeleavaldused jätkusid vägivaldselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja kukub pärast katset visata politseile tagasi tema suunas lastud pisargaasi kanister.
Meeleavaldaja kukub pärast katset visata politseile tagasi tema suunas lastud pisargaasi kanister. Foto: AP / Scanpix

Türgi pealinnas Ankaras ja Istanbulis jätkusid ööl vastu tänast valitsusvastased meeleavaldused.


Kokkupõrgete kese kandus vägivalla kolmandal ööl Istanbuli Taksimi väljakult peaminister Recep Tayyip Erdoğani ametiruumide juurde Ankaras ja Istanbulis.

Istanbulis püstitasid demonstrandid tänavakividest barrikaade, politsei vastas pisargaasi ja veekahuritega. Vägivald kestis esmaspäeva esimeste tundideni.

Ankaras takistasid võimud umbes tuhandel protestijal marssimast Erdoğani ametiruumide juurde.


Viimaste aastate ägedaimatel valitsusvastastel meeleavaldustel on peetud kinni rohkem kui 1700 inimest, kellest enamik on jälle vabaks lastud, teatas siseminister Muammer Güler eile õhtul. Tema sõnul on rahutustes viga saanud 58 demonstranti ja 115 politseinikku, ehkki Ankaras tegutseva arstide ühenduse sõnul on ainuüksi seal linnas vigastatud üle 400 tsiviilisiku, kellest mõnel on väga tõsised peahaavad. Inimõiguste organisatsioonid räägivad samas märksa suurematest arvudest ning Amnesty Internationali andmetel on praeguseks ka vähemalt kaks hukkunut.

Istanbulis on mošeed, poed ja ülikoolid muudetud ajutisteks haiglateks ning arstiabi antakse ka inimõiguste organisatsioonide juures.

Meeleavalduse algpõhjuseks oli võimude plaan rajada Istanbuli Taksimi väljaku kõrval asuva pargi asemele ostukeskus.

Protestilaine levis üle riigi ja kujuneks suurimaks rahva rahulolematuse väljenduseks alates 2002. aastast, mil peaminister Erdoğani erakond võimule tuli. Kriitikute sõnul on rahva pahameele põhjuseks valitsuse üha autoritaarsem tegevus.

Erdoğani juhitav partei tutvustas hiljuti seadusmuudatust, mille eesmärk on alkoholi müüki ning reklaami piirata.

Valitsust süüdistatakse ka oma oponentide mahasurumises. Viimaste hulka kuuluvad nii kurdid, ajakirjanikud kui sõjaväeasutused.

Laupäeval kinnitas peaminister, et pargi rekonstrueerimisega jätkatakse, ent kaubanduskeskust ei pruugita sinna ehitada. Eile rääkis ta aga plaanist rajada Taksimi väljakule mošee, mis on rahva seas väga tundlik teema, sest peaministrit süüdistatakse ka islamistlike vaadete pealesurumises.
 

Pahameelt on põhjustanud ka võimuorganite poolne ajakirjanike eemal hoidmine pealinnas toimuvast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles