Amnesty International: Türgis on vigastatud üle 1000 meeleavaldaja ja hukkunud vähemalt kaks

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja varjub tänavat ületades.
Meeleavaldaja varjub tänavat ületades. Foto: AP / Scanpix

Türgi võimud räägivad küll märksa tagasihoidlikumatest numbritest, ent Amnesty Internationaly nädalavahetusel avaldatud info andmetel oli selleks ajaks vigastatud juba üle 1000 meeleavaldaja ning hukkunud vähemalt kaks.

Amnesty International rõhutab oma kodulehel, et Türgi võimud peaksid koheselt võtma kasutusele meetmed, mille abil vältida edasisi vigastusi ning surmajuhtumeid ning mitte kasutama vägivalda.


Amnesty Internationali Istanbuli kontor, mis asub Taksimi piirkonnas, on organisatsiooni sõnul avatud meeleavaldajatele turvalise paigana, kuhu vägivalla eest varjuda. Ööl vastu eilset tegutses seal 20 arsti, kes ravisid vigastatute haavu. Samalaadselt talitasid mitmeid teised kodanikuühiskonna organisatsioonid.

«Politsei poolne liigne jõukasutamine võib Türgis olla tavaline, ent liiga karm vastus täiesti rahumeelsetele protestidele Taksimi väljakul on olnud tõeliselt skandaalne. See on sütitanud Istanbuli tänavatel toimuvat, kus palju rahvast on saanud vigastada,» sõnas AI Euroopa direktor John Dalhuisen.

Amnesty Internationaly vaatlejad ning sündmustes osalejad nägid veekahuri kasutamist nii rahumeelsete meeleavaldajate kui nende vastu, kes politsei pihta kive loopisid.

Meeleavaldajate, advokaatide, meedikute ja videomaterjali andmetel on tegu politsei poolt meeleavaldajate peal laialt kasutatavate meetoditega.

Pisargaasi ebaotstarbekas kasutamine on põhjustanud muuhulgas mitmeid tõsiseid peatraumasid, kui meeleavaldatele on gaasikanistrid vastu pead kukkunud. Mõningatel juhtudel lasti pisargaasi kodudesse ja äridesse, mis avasid oma uksed põgenevatele meeleavaldajatele, samuti kasutati seda Taksimi kiirabihaigla sissepääsu lähedal.

Meeleavalduste piirkonnas vedeleb maas sadu tühje gaasikanistreid.

Amnesty Internationali andmetel hoiti mõndi vahistatud meeleavaldajaid kuni 12 tundi politseautodes ilma vee, toidu ja ligipääsuta tualettidele, samuti ei antud neile arstiabi.

Istanbuli meedikud püüdsid rajada ajutisi meditsiinipunkte, et tänavatel vigastatutele abi osutada, ent politsei poolt ohtralt kasutatav pisargaas häiris ka seda. Lisaks on Amnesty Internationalini jõudnud teated sellest, kuidas politsei takistab inimestele haiglasse minekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles