Türgi peaministri kinnitusel on olukord riigis rahunemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi tänavarahutused.
Türgi tänavarahutused. Foto: AFP / Scanpix

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan kinnitas esmaspäeval Maroko visiidi käigus ajakirjanikele, et «riigis on olukord rahunemas».

«Olukord minu riigis on rahunemas... Pärast minu naasmist visiidilt saavad probleemid lahendatud,» lubas Erdoğan Rabatis korraldatud pressikonverentsil.

Valitsusvastased meeleavaldused Türgis jätkusid neljandat päeval.

Türgi märulipolitsei kasutas esmaspäeval pealinnas Ankaras sadade meeleavaldajate vastu pisargaasi. Politsei ajas pisargaasiga laiali südalinna Kizilay väljakule kogunenud tuhatkond meeleavaldajat, kelle seas olid ülekaalus noored.

Peaminister väitis varem päeval taas, et meeleavalduste taga on äärmuslased ning tõrjus vihaselt võrdlusi araabia kevade ülestõusudega. Valitsusjuht hurjutas ajakirjanikke, kes küsisid, kas valitsus on mõistnud protestijate sõnumit ning kas ta kavatseb oma senist tooni pehmendada.

«Mis sõnum see on? Ma tahan seda teilt kuulda,» ütles peaminister vastu.

USA välisminister John Kerry väljendas esmaspäeval muret "teadete pärast ülemäärasest jõukasutusest" Türgi politsei ja valitsusvastaste meelelavaldajate kokkupõrgetes.

Inimõiguslaste ja meedikute andmetel on neljandat päeva kestvates kokkupõrgetes meeleavaldajate ja politsei vahel saanud kannatada sadu inimesi. Türgi valitsuse pühapäevastel andmetel oli meeleavaldustel saanud vigastada 58 tsiviilisikut ja 115 julgeolekujõudude liiget.

Türgi suurimas linnas Istanbulis sai pühapäeval surma meeleavaldaja, kes jäi sõidutee hõivanud meeleavaldajatele otsa sõitnud auto alla. Vasakpoolse ühenduse liige Mehmet Ayvalitas hukkus pühapäeval, teatas arstide liit avalduses. Arstide liidu teatel ei peatunud autojuht «kõigist hoiatustest hoolimata», mis võib viidata, et tegemist oli sihiliku otsasõiduga. Ühendus süüdistas meeleavaldaja surmas valitsuse järeleandmatust ning taunis võimude jõulist käitumist meeleavalduste mahasurumisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles