Medvedev: oleme sunnitud naabrite NATOga liitumisele reageerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: SCANPIX

Venemaa ei saa peaminister Dmitri Medvedevi sõnul eirata jõudude tasakaalu muutumist seoses naaberriikide osalemisega NATOs.

«Me ei leia, et uute riikide osalemine Põhja-Atlandi alliansis loob stabiilsuse tagamises uue olukorra. Vastupidi, me lähtume sellest, et uued alliansiga liitujad, mis asuvad meie riigi naabruses, muudavad lõpptulemusel siiski jõudude pariteeti, ning me oleme sunnitud sellega arvestama,» ütles Medvedev Barentsi mere riikide valitsusjuhtide kohtumisel, vastates küsimusele, kuidas Moskvas suhtutaks Soome või Rootsi saamisse NATO liikmeks.

«Meil on selles osas üpris lihtne seisukoht. See on nende asi. Neid otsuseid teevad nad ise kooskõlas oma rahvusliku suveräänsuse doktriiniga. NATO on meie jaoks võõras formeering, struktuur, mis omab teatud sõjalist potentsiaali, mida saaks selle märkimisväärses osas kasutada meie riigi vastu, kui sündmused peaksid võtma ebasoodsa pöörde,» ütles Medvedev.

Rootsi valitsusele eelmisel nädalal esitatud julgeolekuanalüüs hoiatab, et Venemaa liigub vales suunas ja võib piirkonna stabiilsust kõigutada, vahendas Rootsi raadio.

Valitsuse ja parlamendiparteide esindajaist koosneva komitee raportis leitakse, et Rootsi peaks tegema tihedamat koostööd NATO ja teiste Põhjamaadega, isegi Balti riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles