Merkel lubas tulvaaladele sada miljonit eurot kriisiabi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (keskel), Baieri liidumaa juht Horst Seehofer (vasakul) Passau linnapäe Jürgen Dupper (paremal) täna üleujutatud Passau linnas.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (keskel), Baieri liidumaa juht Horst Seehofer (vasakul) Passau linnapäe Jürgen Dupper (paremal) täna üleujutatud Passau linnas. Foto: SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel lubas täna riigi üleujutatud piirkondadele saja miljoni euro ulatuses kriisiabi, seni on üleujutused nõudnud kümme ohvrit ja sundinud evakueerima kümneid tuhandeid inimesi.

Kesk-Euroopat tabanud paduvihmad on muutnud hiigelalad järvedeks ja matnud enda alla ajaloolised linnasüdamed. Baierimaal Passaus, kus ühinevad Doonau, Inni ja Ilzi jõgi, on veetase kõrgeim alates 16. sajandist ning suur osa nõndanimetatud kolme jõe linnast on muutunud läbipääsmatuks.

Täna Passaud külastades lubas Merkel, et kriisiabi jagamisel minnakse bürokraatiast mööda, sest praegu on kõige olulisem, et abi jõuaks kiiresti hädalistele.

Merkel tegi täna kopteriga ringsõidu Baieri tulvaalade kohal ja kohtus Passaus kohalike elanikega.

«Rääkisin inimestega, kes on juba alustanud koristustöid. On selge, et selleks kulub veel mitu nädalat. Kahjud ja sissetulekute vähenemine on pikaajaline probleem ja meie toetus ei vähene,» lubas kantsler.

Passaus saavutasid tulvad kõrgpunkti eile hilisõhtul, ulatudes 12,89 meetrini, mis on kõrgeim veetase alates 1501. aastast.

Saksa võimud on saatnud 4000 sõdurit appi tulvatõkkeid rajama ja päästetöödele. Mitmes linnas on välja kuulutatud eriolukord.

Euroopa keskosas on kümned jõed paduvihmade tõttu üle kallaste tõusnud, seni on Tšehhis hukkunud seitse ja Austrias kaks inimest, üks inimene kaotas elu Šveitsis.

Tšehhi pealinnas Prahas saavutasid tulvad haripunkti täna hommikul ning suundusid Saksamaa poole. Jõgede veetase Tšehhis tõusis viimase ööga märgatavalt, kuna võimud olid sunnitud avama riigi lõunaosas mitu paisu, teatas täna BBC.

Pealinnas Prahas püütakse Vltava veetaseme tõusu hoida vaos tulvatõketega. Tulvavesi on üle ujutanud Praha ajaloolise südalinna ja sundinud sulgema kauplused, öösel evakueeriti Praha loomaaed.

«Praegu on Prahas tipp käes, õhtuks peaks tulv jõudma Ústi nad Labemisse 30 kilomeetri kaugusel Saksa piirist," ütles Tšehhi hüdrometeoroloogiainstituudi kõneisik Petr Dvořak.

Teisipäeva varahommikuse seisuga oli Prahas evakueeritud 8340 inimest. Dvořaki sõnul peaks veetase hakkama Tšehhi lääneosas homme alanema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles