Venemaa korraldab Kaukaasias oma õppused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO lipp
NATO lipp Foto: Corbis / Scanpix

Viimased kuu aega Venemaad ärritanud NATO ja selle partnerriikide rahuvalveõppused Gruusias saavad läbi ülehomme. Sel kuul alustab Moskva Kaukaasias pealkirja Kaukasus 2009 all oma manöövreid.




Uudisteagentuuri AFP teatel lubasid venelased neid pahandanud NATO õppuste tõttu nüüd enda omades teha teatud strateegilisi ja taktikalisi muudatusi. Nimelt on Moskva alliansi õppusi järjepidevalt provokatiivseks tituleerinud, seda hoolimata asjaolust, et nende toimumiskoht ja -aeg olid kindlaks määratud juba ammu enne seda, kui Venemaa mullu augustis Gruusiat rünnata otsustas.

Separatistide süüdistused


Kohe õppuste alguses teatasid Moskva toel Lõuna-Osseetias ja Abhaasias võimule tõusnud separatistide liidrid, et nende relvajõud on nüüd kõrgendatud valmisolekus. Eile aga teatas osseedi separatistide välisminister Murat Džiojev, et ei välistaks, et Põhja-Atlandi allianss korraldas õppused rikkumaks nende möödunud nädalavahetusel korraldatud valimisi.

Grusiinidest vaatlejate hinnangul kinnitasid need õppused hoolimata asjaolust, et ürituse toimumine oli kindel juba enne mullust augustisõda, nende kodumaa lootust saada ühel päeval NATO liikmeks.

«Need tõestavad, et lääs, eriti NATO, pole pärast augustisõda kaotanud huvi Gruusia vastu,» rääkis poliitikaanalüütik Soso Tsintsad­ze uudisteagentuurile AFP. «Nende õppuste korraldamine Gruusias hoolimata Moskva tõsisest vastuseisust oli külm dušš Kremlile.»

Mäss Gruusias


Briti uudistevõrgu BBC ­Thbilisis viibiva korrespondendi Tom Esslemonti sõnul näitas Gruusia ise neid õppusi võõrustades taas välja oma soovi pääseda NATOsse, hoolimata sellest et liikmeks saamise ajakava siiani veel pole.

Päev enne NATO õppuste algust pidi Gruusia ühes oma sõjaväebaasis maha suruma mässu. See õnnestus rahumeelselt, kuid Thbilisi väitel seisis toimunu taga Moskva, kes oma rolli eitas.

NATO õppus
•    Kestab 6. maist 3. juunini.
•    Eesmärgiks on parandada riikide koostööd ÜRO mandaadi all toimuvate kriisioperatsioonide käigus.
•    Koosneb kahest osast: esimene neist – Cooperative Longbow – oli staabiõppus, mis viidi läbi peaaegu ainult arvutitel, teise – Cooperative Lanceri – käigus harjutas umbes 400 sõdurit rahuvalvet.
•    Osales umbes 1100 sõjaväelast kümnest NATO riigist ja kuuelt alliansi partnermaalt. Eesti osa ei võtnud.
Allikas: AFP, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles