USA julgeolekuagentuur kogub telefonikõnede andmeid

Toomas Randlo
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti ajalehes täna avaldatud kohtumäärusest selgus, et USA Riiklik julgeolekuagentuur kogub kümnete miljonite ameeriklaste telefonikõnede andmeid.

Ajaleht The Guardian avaldas täna salajase kohtumääruse, mis käsib ühel suurimal telefonioperaatoril Verizonil loovutada igapäevaselt kõikide oma klientide andmeid.

Kodanikuõiguste rühmituste sõnul on raporti detailid šokeerivad. USA Konstitutsiooniliste Õiguste Keskus teatas, et see tundub olevat kõige laiaulatuslikum järelevalve korraldus, mis kunagi antud on.

The Guardiani poolt avaldatud dokumendile on 25. aprillil alla kirjutanud salajase luure järelevalve kohtu kohtunik Roger Vinson ning see kestab 19. juulini.

See käsib Verizonil kõikide kohalike ja rahvuvaheliste kõnede detailid julgeolekuagentuurile avaldada. Andmete hulka kuuluvad telefoninumbrid, telefonikaardi numbrid, rahvuvahelise mobiilside tunnused (IMSI), rahvusvahelised seadme identifitseerimiskoodid (IMEI) ning lisaks veel kõne aeg ja asukoht.

Ei kõne sisu ega nimesid, aadresse või raha puudutavat infot polnud vaja.

See on esimene kord Obama administratsiooni ajal, kui tuli avalikuks, et suhtlusandmeid kogutakse hoolimata sellest, kas inimest kahtlustatakse kuriteos või mitte. Valget Maja kritiseeriti möödunud kuul uudisteagentuuri AP ajakirjanike telefoniandmete kogumises.

Ei USA valitsus ega Verizon pole täna avaldatud raportit kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles